
Uprawa kapusty w Polsce
Uprawa kapusty w Polsce w uprawach rolniczych (bez ogródków przydomowych) zajmuje w 2023 roku ok. 13,2 tys. hektarów, wynika z danych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Do przechowywania wybieramy nieuszkodzone, zdrowe główki kapusty. W warunkach chłodniczych przetrwa od 6 do nawet 12 miesięcy.

Najpierw wzrost roślin utrudniała kapryśna wiosna, latem występowały deszcze nawalne i gradobicia, które uszkodziły wiele warzyw i powodowały straty w plonach.

Pogoda utrudniała uprawę kapusty
GUS: Duży problem w trakcie tegorocznej wegetacji roślin stanowi silna presja ze strony chorób grzybowych oraz szkodników roślin, przy czym możliwość skutecznego zwalczania tych patogenów bywa ograniczona. Dotychczasowy przebieg warunków pogodowych był najmniej sprzyjający uprawom kapusty oraz kalafiorów i brokułów.