
Kompot z suszu - przepis. Propozycje na pyszny, świąteczny kompot z suszonych owoców, który musi pojawić się na wigilijnym stole [ZDJĘCIA]

Wykwintny kompot z suszu na zimno
Przepis ze strony mojegotowanie.pl
SKŁADNIKI
200 g suszonych śliwek
100 g fig
100 g jabłek
100 g suszonych moreli
500 g gruszek
pomarańcza
cytryna
jedna łyżka miodu
cynamon
5 szt. goździków
WYKONANIE
Suszone owoce opłukać, osączyć i zalać przegotowaną wodą. Odstawić na 3–4 godziny. Pomarańczę i cytrynę sparzyć, pokroić w plastry. Dodać do napęczniałych owoców. Wrzucić korę cynamonu i goździki., Gotować na małym ogniu około 25 minut, uważając, by owoce się nie rozpadły. Doprawić miodem. Dobrze schłodzić i przelać do szklanej salaterki lub dzbanka.

Kompot z suszu z dodatkiem likieru
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
SKŁADNIKI
po 10 dag śliwek kalifornijskich, suszonych jabłek, moreli i gruszek
cynamon
kilka goździków
3 łyżki cukru
mały kieliszek likieru pomarańczowego
1 szklanka syropu pomarańczowego
WYKONANIE
Śliwki przed namoczeniem dokładnie opłukać. Owoce namoczyć w zimnej wodzie, dokładnie osączyć na sicie. Zagotować ok. 1/2 l wody z dodatkiem goździków, cukru i syropu pomarańczowego. Wrzucić owoce, podgotować 5 minut na małym ogniu. Owoce przełożyć do salaterki, polać likierem, posypać cynamonem.

Kompot z suszu z rodzynkami
SKŁADNIKI
mieszanka kompotowa Bakalland
skórka z 1 pomarańczy
100 g rodzynek bursztynowych Bakalland
przyprawy: goździki, miód, cynamon, rodzynki, imbir, pokrojone pomarańcze
WYKONANIE
Suszone owoce z mieszanki kompotowej oraz rodzynki bursztynowe wkładamy do garnka, zalewając 4 litrami wody. Całość odstawiamy na ok. godzinę, a gdy owoce napęcznieją gotujemy na małym ogniu przez ok. 45 minut. Po ostygnięciu, doprawiamy do smaku.