Pieczywo? Jego ceny pozostały na tym samym poziomie.
Sprawdź również: Ceny warzyw na targowiskach. Por o 3 złote tańszy niż rok temu
Jeśli chodzi o cukier, w sierpniu płacono za niego o 5,7 % więcej. Podrożały też tłuszcze zwierzęce (o 1,2%) i roślinne (o 1 %) oraz ryby i owoce morza oraz mąka (po 0,4 %).
.Średnio o 1 % wzrosła cena mięsa:
- wieprzowina - 1,7 %
- wędliny - 1 %
- drób - 0,7%
- wołowina i cielęcina - 0,2%
Zobacz również: Mamy dobrą wołowinę, ale wywozimy. Co z drobiem i wieprzowiną?
Wzrost został też odnotowany w przypadku artykułów w grupie „mleko, sery i jaja” (sery i twarogi oraz mleko – po 0,4 %, jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne – o 0,1%) Spadły ceny jaj – o 0,5 %.
GUS podaje, że więcej niż w lipcu płaciliśmy za soki owocowe (o 1,3%), kakao i czekoladę w proszku (o 0,3%), wody mineralne lub źródlane oraz herbatę (po 0,2%). Niewielka podwyżka (po 0,1 %) dotyczyła soków warzywnych i owocowo-warzywnych.
Źródło: GUS