Zakończyła się rozpoczęta 6 września 2022 roku 21. kampania cukrownicza w Krajowej Grupie Spożywczej S.A.
– Kampania w Cukrowni Kruszwica została zakończona jeszcze przed końcem 2022 roku. Ze względu na sprawny przerób nie doszło do degradacji surowca. Z uwagi, iż od lat na terenie województwa kujawsko-pomorskiego borykamy się z lokalnymi niedoborami wody, mamy duże zróżnicowanie plonu pomiędzy poszczególnymi gminami. Niedobór wody to jedne z najtrudniejszych czynników, z którym musimy się mierzyć, jednak mogę stwierdzić, że plony na ogół były zbliżone do tych z poprzednich lat, a nawet w niektórych rejonach dużo lepsze – podsumowuje Józef Pawela, Przewodniczący Rady Związków Plantatorów Buraka Cukrowego przy Krajowej Grupie Spożywczej.
Produkcja cukru w sezonie 2022/2023
Kampania trwała średnio 114 dni, a to o 9 więcej w porównaniu do poprzedniego roku. Spółka zakontraktowała w minionym sezonie ponad 6,4 mln ton buraków cukrowych na areale o powierzchni 104 tys. ha. W kampanii 2022/2023 umowy kontraktacji zawarło 12,5 tys. plantatorów.
Wielkość produkcji cukru w swoich 7 cukrowniach KGS określa na 917 tys. ton cukru, co jest jednym z najlepszych wyników w ponad 20-letniej historii działalności Spółki.
Skup surowca rozpoczął się najwcześniej w Cukrowni Dobrzelin (6 września 2022 r.). Następnie do skupu przystąpiły cukrownie:
- Kruszwica (07.09.2022),
- Malbork (10.09.2022),
- Nakło (19.09.2022),
- Kluczewo (20.09.2022)
- Krasnystaw (4.10.2022),
- Werbkowice (7.10.2022)
Średni plon dla KGS wyniósł prawie 63 tony z hektara i był to wynik lepszy niż w poprzedniej kampanii.
Z uwagi na warunki atmosferyczne plon był zróżnicowany regionalnie od 58 t/ha w rejonie Cukrowni Nakło do blisko 72 t/ha w rejonie Malborka. Średnia polaryzacja skupowa wyniosła 16,7%. Natomiast najwyższą średnią polaryzację miały buraki cukrowe dostarczone przez Plantatorów do Cukrowni Krasnystaw – 17,6%.
Spółka zwraca uwagę w podsumowaniu, że warunki pogodowe w 2022 roku były bardzo zróżnicowane. Siew opóźniał się w niektórych rejonach z powodu brak opadów oraz niskich temperatur. Ten ostatni czynnik spowalniał wschody roślin, a występujące lokalnie gwałtowne zjawiska atmosferyczne niszczyły zasiewy i przyczyniały się do konieczności przesiewów zniszczonych plantacji.
KGS ocenia, że presja chwościka (choroba grzybowa) oraz szkodników w stosunku do ubiegłych kampanii była dużo mniejsza, a to wpłynęło na dobrą zdrowotność korzeni buraka cukrowego.
Zbiór buraków na początku kampanii przebiegał bardzo sprawnie dzięki dogodnym warunkom atmosferycznym. Początek grudnia przyniósł spadek temperatury, po czym nastąpiło wyraźne ocieplenie, co w niektórych rejonach nieznacznie utrudniło pracę kombajnów i doczyszczarek.
