Na Uniwersytecie Rolniczym, gdzie studiuje dziś ponad 7 tys. studentów na 32 kierunkach, już od 130 lat w różnych formach przekazywana jest wiedza związaną z uprawą, hodowlą oraz ta dotycząca żywności.
Do miejsc, które można było zwiedzać podczas Dnia Otwartego, należały m.in. laboratoria w mieszczącej szereg wydziałów uczelni UR przy ul. Balickiej.
Na każdym wydziale jak Technologia Żywności czy Inżynieria Produkcji i Energetyki na zwiedzających czekali studenci uczelni oferując pomoc w oprowadzaniu, poradniki, prospekty a nawet krówki i jabłka.
Na Wydziale Inżynierii Produkcji i Energii spotkaliśmy grupę uczniów z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego z Hańczowej koło Wysowej, którzy wraz z opiekunami poznawali doświadczalną szklarnię, w której magazynowana była energia pozyskiwana z polowej farmy fotowoltaicznej.
- Te osoby nie powinny pić mleka. Jeżeli masz te przypadłości, ogranicz picie mleka
- To są objawy nadmiaru soli w organizmie. Zobacz niebezpieczne skutki uboczne
- Co zużywa najwięcej prądu w domu? Pralka, ładowarka a może lodówka? Sprawdź!
- W Krakowie powstaje handlowe monstrum. Już widać zarys! [ZDJĘCIA Z DRONA]
- Kąpielisko na Zakrzówku zmieniło się całkowicie. Czy na lepsze?
