Kraków. Mniejsze opłaty za ogródki gastronomiczne

Piotr Tymczak
Piotr Tymczak
Udostępnij:
Od 18 maja do 30 czerwca na terenie Krakowa będzie obowiązywać zmniejszona wysokość opłaty za korzystanie z terenów gminnych pod ogródki gastronomiczne.

FLESZ - Koronawirus: czy zamawiana żywność jest bezpieczna?

Decyzją prezydenta Krakowa Jacka Majchrowskiego, opłata za zajęcie terenu pod ogródki gastronomiczne ulegnie obniżeniu do 20 proc. obecnie obowiązującej stawki. Na terenach gminnych leżących poza pasem drogowym, będzie ona wynosić:

- w Strefie I Centralnej: 0,50 zł (netto) za 1m kw dziennie +23 proc. VAT;
- w Strefie II: 0,30 zł (netto) za 1m kw dziennie +23 proc. VAT;

Obecnie przygotowywane jest zarządzenie Prezydenta Miasta Krakowa w tej sprawie.

Wysokość nowej stawki będzie ujednolicona w stosunku do stawki wskazanej w zarządzeniu prezydenta Krakowa z 16 kwietnia 2020 r. w sprawie przepisów porządkowych o czasowej zmianie wysokości wybranych opłat, naliczonych na podstawie decyzji administracyjnych zezwalających na zajęcie pasa drogowego, w związku z sytuacją kryzysową wywołaną przez rozprzestrzenianie się choroby zakaźnej COVID-19.

Kolejnym działaniem miasta na rzecz przedsiębiorców – restauratorów ma być uproszczona do minimum procedura związana z ponownym zawarciem umów na organizację ogródków gastronomicznych. Przedsiębiorcy najpierw uruchomią ogródki, a dopiero potem podpiszą umowy z Wydziałem Spraw Administracyjnych Urzędu Miasta Krakowa.

- Działania te wpisują się w Program Pauza, mający na celu wsparcie mieszkańców i przedsiębiorców funkcjonujących na terenie miasta Krakowa, których sytuacja finansowa uległa pogorszeniu w związku z negatywnymi konsekwencjami ekonomicznymi i społecznymi stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii COVID-19 w Polsce - informują w magistracie.

Przypomnijmy, że Od poniedziałku, 18 maja, nastąpi otwarcie lokali gastronomicznych - restauracji, barów i kawiarni - o czym poinformował na konferencji prasowej premier Mateusz Morawiecki. Dotyczy to także lokali nieposiadających ogródków restauracyjnych oraz tych zlokalizowanych w centrach handlowych (z wydzieloną częścią gastronomiczną). Oznacza to, że klienci będą mogli zjeść posiłek zarówno na sali, w środku, jak i w ogródku restauracyjnym.

Wymogi i zalecenia dla branży gastronomicznej obejmują:

  • limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 mkw);
  • dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
  • zachowanie 2 m odległości między stolikami. Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika;
  • zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;
  • noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego.

Goście nie mają obowiązku noszenia maseczek ani rękawiczek podczas przebywania w lokalu (jeśli siedzą już przy stolikach).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

MBM

MBM E1200 Karios U16 Czarny 27.5 2022

12 599,00 zł
miejsce #2

Indiana

Indiana E4000 Czarny 26 2021

3 499,00 zł
miejsce #3

Torpado

Torpado Era Czarny 28 2022

6 799,00 zł
miejsce #4

Esperia

Esperia Bretagne D18 Czarny 26 2022

4 199,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

T
Teresa

I dobrze robią, przecież właściciele już i tak ponieśli ogromne straty... Sama często chodzę do restaracji, zwłaszcza do Trattorii Venezia i widzę jak dużo serca właściciele wkładają w ich miejsca aby goście byli zadowoleni.

Więcej informacji na stronie głównej Gazeta Krakowska
Dodaj ogłoszenie