
Cafe Wierzynek
Cukiernia z tradycją, znana krakowska marka. Za kawałek serowej przyjemności na Rynku trzeba zapłacić 10 zł. Podobnie jak konkurent z "Buczka" zgarnął od jurorów 108 punktów. Jak czytamy na blogu " Wierzynka", dobra gospodyni nigdy nie zdradza swojego przepisu na sernik. Tamtejszy sernik, jak zauważyli jurorzy, jest podawany z białą czekoladą.

Sernik z proszku - Dr Oetker
Na pudełku wyglądał pysznie. "Szybki i prosty do zrobienia" - zachęcał producent. Na mix Dr. Oetkera i potrzebne składniki wydałyśmy 21 zł. Przepis był banalny - proszek wymieszać z margaryną, jajkami i gotowe. Po 1,5 godzinie z piekarnika wyjęłyśmy sernik z czekoladową kruszonką. Nie zachwycił on naszych degustatorów. Dostał jedynie 67 punktów.

Cukiernia Michalscy
Markę "Michalscy" zna chyba każdy krakowianin. Sernik z tej popularnej cukierni kosztuje ok. 7,5 zł za porcję. Ku naszemu zaskoczeniu największy przegrany degustacji. Nie smakował żadnemu z naszych gości. Za główny zarzut stawiali jego ziarnistą konsystencję. Przyznali mu w sumie 59 punktów. Według cukierni, ich przepisy są "oparte na wypracowanych przez lata, tradycyjnych recepturach."