1 z 10
Przewijaj galerię w dół
Ze względu na zawartość tłuszczu ryby można podzielić na...
fot. 123RF

Które ryby mają najwięcej kwasów Omega-3? Zobacz koniecznie!

Ze względu na zawartość tłuszczu ryby można podzielić na ryby chude - zawartość tłuszczu nie przekracza 5% (np. dorsz, okoń, sandacz, szczupak) i ryby tłuste - zawierają od 9 do 20% tłuszczu (np. łosoś, makrela, śledź, tuńczyk). Nie należy jednak bać się tłuszczu zawartego w rybach, a wręcz przeciwnie, ponieważ tłuszcze te to przede wszystkim korzystne dla naszego zdrowia przeciwzapalne kwasy omega-3.

Zawartość kwasów w poszczególnych rybach (ilość gramów w 100 gramach produktu) przedstawiamy na kolejnych slajdach.>>>



CZYTAJ RÓWNIEŻ: Jedz zdrowo z Olgą Chaińską. Ryby w diecie. Dlaczego warto je jeść i jak wybierać?

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Dlaczego ryby powinny znaleźć się w naszej diecie?

(Źródło:Agencja TVN
Dostawca: x-news)

2 z 10
dorsz 0,1 grama
fot. 123RF

dorsz 0,1 grama

3 z 10
halibut 0,4 grama
fot. 123RF

halibut 0,4 grama

4 z 10
tuńczyk 0,7 gramów
fot. 123RF

tuńczyk 0,7 gramów

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Hutnicy wyszli na ulice Warszawy. Tysiące miejsc pracy zagrożone

Hutnicy wyszli na ulice Warszawy. Tysiące miejsc pracy zagrożone

Hutnicy z Krakowa protestują w Warszawie. "Zielony Ład niszczy przemysł"

Hutnicy z Krakowa protestują w Warszawie. "Zielony Ład niszczy przemysł"

Piknik Ogrodniczy i bieg w Parku Sanguszków. To będzie niedziela pełna atrakcji

NASZ PATRONAT
Piknik Ogrodniczy i bieg w Parku Sanguszków. To będzie niedziela pełna atrakcji

Zobacz również

Trwa wielka wyprowadzka. Pracownicy muzeum opuszczają Zamek Żupny w Wieliczce

Trwa wielka wyprowadzka. Pracownicy muzeum opuszczają Zamek Żupny w Wieliczce

Hutnicy wyszli na ulice Warszawy. Tysiące miejsc pracy zagrożone

Hutnicy wyszli na ulice Warszawy. Tysiące miejsc pracy zagrożone