Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Domowy fast food, czyli kapsalon - holenderski kebab z...
fot. Fot. Joanna Tokarz

Kuchnie świata – przepisy. Zobacz TOP 12 popularnych dań z całego świata, które przygotujesz w domu

Domowy fast food, czyli kapsalon - holenderski kebab z pieczarkami

Kapsalon – holenderskie danie typu fast food, na które składają się frytki przykryte szoarmą i warstwą sera gouda, zapiekane do momentu roztopienia sera, a następnie pokryte warstwą sałatki. Najczęściej podawane z sosem czosnkowym lub innym ostrym sosem.
Przepisem na holenderski kebab podzieliła się nasza Czytelniczka Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.

Składniki na 5 dużych porcji  
8 bardzo dużych ziemniaków 
2 duże piersi z kurczaka 
30 dag pieczarek 
2 cebule 
30 dag sera żółtego 
1/3 główki sałaty lodowej 
1 ogórek świeży 
kilkanaście pomidorków koktajlowych 
2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros 
sól, pieprz do smaku 
1/3 łyżeczki kurkumy 
1/3 łyżeczki papryki ostrej  

Składniki na sos I
1 jogurt naturalny gęsty (mały kubeczek) 
4 łyżki majonezu 
3 ząbki czosnku 
pieprz i sól do smaku
 
Składniki na sos II
3 łyżki majonezu 
6 łyżek ketchupu pikantnego 
20 ml przegotowanej zimnej wody  

Dodatkowo
olej rzepakowy do smażenia frytek i kurczaka 
5 aluminiowych foremek (1 foremka to 1 porcja)

Wykonanie
Ziemniaki obrać i pokroić na frytki. Usmażyć na rumiano w rozgrzanym oleju. Delikatnie posolić i włożyć na dno foremek.  
Piersi kurczaka umyć, pokroić w kostkę i usmażyć do miękkości na 2 łyżkach oleju wraz z przyprawą kebab, pieprzem, mieloną ostrą papryką i kurkumą. Mięso ułożyć na frytkach. Cebulę usmażyć na łyżce oleju, dodać pieczarki pokrojone w talarki i delikatnie posolić. Opiec na rumiano i ułożyć na warstwie mięsa. Posypać startym żółtym serem i włożyć do nagrzanego do 180sopni piekarnika na 10 minut.  
Przygotować sosy: Pierwszy: połączyć jogurt z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić do smaku. Drugi sos: połączyć majonez z ketchupem oraz przegotowaną wodą.
Każdy kebab polać odrobiną sosu. Wierzch fast fooda posypać sałatą lodową wymieszaną z ogórkiem pokrojonym w półplasterki i pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami. Polać resztą sosów. Podawać od razu - na ciepło.
Przepis Joanny Tokarz

Zobacz również

Przegląd prasy ze Szczekocin w kwietniu

Przegląd prasy ze Szczekocin w kwietniu

Przegląd kwietnia w Woźnikach

Przegląd kwietnia w Woźnikach

Polecamy

Kiedy Pogoń i Wisła po raz ostatni zagrały o stawkę? Niektórzy pamiętają ten mecz!

Kiedy Pogoń i Wisła po raz ostatni zagrały o stawkę? Niektórzy pamiętają ten mecz!

Śmiertelny wypadek w Złockiem koło Muszyny. Drzewo przygniotło mężczyznę

Śmiertelny wypadek w Złockiem koło Muszyny. Drzewo przygniotło mężczyznę

Kierowca z Holandii potrącił 5-letniego chłopca z Czech na DK 44. Jak do tego doszło?

Kierowca z Holandii potrącił 5-letniego chłopca z Czech na DK 44. Jak do tego doszło?