13 z 14
Włoskie tiramisu. Tort tiramisu dla pełnoletnich...
fot. Fot. Agnieszka Węgrzyn

Włoskie tiramisu. Tort tiramisu dla pełnoletnich

Istnieje co najmniej kilkadziesiąt różnych przepisów na tiramisu, które we Włoszech występuje w wielu regionalnych odmianach. Deser ten przyjmuje najróżniejsze rozmiary i kształty, choć na ogół jest to prostokątne lub okrągłe ciastko o rozmiarach zbliżonych do polskich wuzetek. Ale tiramisu według przepisu Agnieszki Węgrzyn z Głogoczowa jest tak dobre, że proponujemy zrobić od razu tort.
 
Składniki na biszkopt
9 jaj (1 jajo – 4 dag cukru, 3 dag mąki)
36 dag cukru
27 dag mąki tortowej
szczypta soli do piany
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę
50 dag serka mascarpone
6 żółtek
1/4 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
0,5 litra śmietanki 36%

Składniki na poncz
około 1 litr mocnej kawy z ekspresu
szklanka likieru amaretto
ciemne gorzkie kakao

Wykonanie
Biszkopt. Do białek dodać szczyptę soli i ubić pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać dalej. Na koniec ubijania dodać kwasek cytrynowy rozpuszczony w 3 łyżeczkach zimnej wody. Wbić żółtka, delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i powoli wymieszać z przygotowaną masą. Piec w temperaturze 150-170 stopni. Po 30 minutach trochę podkręcić płomień i piec dalsze 20-30 minut. Pozostawić chwilę w otwartym piekarniku, po czym wyjąć.
Ciasto ostudzić. Najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej przed planowanym przygotowaniem tortu. Przygotowane ciasto pokroić na trzy blaty.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Ubić żółtka (w temp. pokojowej) z cukrem i cukrem wanilinowym na białą puszystą masę. Powoli mieszając dodawać rozpuszczoną żelatynę. Następnie, stopniowo dodawać mascarpone i żółtka, ubijając aż wszystko ładnie się połączy. Osobno ubić na sztywno śmietankę. Przygotowaną śmietankę powoli i delikatnie wymieszać z kremem.
Wykonanie tortu. Każdą warstwę biszkoptu nasączyć mocno kawą z amaretto, posmarować masą i posypać przez sitko kakao. Na wierzchu też posmarować masą i obsypać grubszą warstwą kakao.
Przepis Agnieszki Węgrzyn

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Pożar budynku na Powiślu. Spłonęły maszyny rolnicze

Pożar budynku na Powiślu. Spłonęły maszyny rolnicze

Trzy pokolenia - jedna pasja. Rodzina Nowaków kocha koszykówkę

Trzy pokolenia - jedna pasja. Rodzina Nowaków kocha koszykówkę

Polecamy

Baca z Nowego Targu, ale sery z Beskidu Niskiego, z Czarnego

Baca z Nowego Targu, ale sery z Beskidu Niskiego, z Czarnego

Trzy pokolenia - jedna pasja. Rodzina Nowaków kocha koszykówkę

Trzy pokolenia - jedna pasja. Rodzina Nowaków kocha koszykówkę

Kompleks basenów w Krzeszowicach coraz bliżej. Budynek urósł po sam dach

Kompleks basenów w Krzeszowicach coraz bliżej. Budynek urósł po sam dach