
Ogranicz sól
Produkty gotowe, na których często opierają się nasze zapasy, na ogół zawierają dużo soli – dlatego też unikajmy dodatkowego solenia przygotowanych przez siebie posiłków. Polegaj na ziołach i przyprawach.

Postaraj się ćwiczyć
Jeśli chcesz czasami przegryźć sobie coś niezdrowego – trudno, musisz wymyślić jak spalić nadmiar kalorii. Jeśli nie możesz wychodzić na szybki spacer lub przebieżkę (bo masz kwarantannę albo mieszkasz w zatłoczonym miejscu) to postaraj wydzielić trochę czasu na codzienną gimnastykę. Potrzebujesz przynajmniej 30 minut umiarkowanego ruchu, to przynajmniej się porozciągaj.

Zużywaj najpierw świeże produkty
Niby prosta zasada, a jednak w wielu domach lodówki stanowią cmentarz dla warzyw (zwłaszcza sałat). Trzymajmy się zasady – najpierw świeże produkty, potem puszki i mrożonki.

Zadbaj o odporność
Jakby nie było mało samego koronawirusa, wiosna to tradycyjna pora przeziębień. Zadbajmy o swoją odporność – jedzmy dużo warzyw i owoców, kiszonek i jogurtów. Postaraj się zapewnić swojemu organizmowi wszystkie niezbędne witaminy i mikroelementy.