
Główki czosnku z głową
Czosnek nie zabezpieczy cię przed koronawirusem, ale przez innymi bakcylami – już tak. Ma właściwości bakterio i grzybobójcze. 1-2 ząbki powinno się spożywać codziennie, najlepiej na surowo.

Zużywaj resztki
Nie masz pomysłu, co zrobić z resztką fasoli, odrobiną sosu i połową marchewki? Zanim wyrzucisz resztki do kosza, wrzuć je… do wyszukiwarki. Ze znakomitej większości resztek można zrobić smaczną zupę, farsz lub zapiekankę. Jeśli masz teraz więcej czasu – teraz jest czas na eksperymenty i bardziej pracochłonne przepisy

Zmniejsz porcje
Jeśli mało się ruszasz, a nie chcesz przytyć – niestety musisz zmniejszyć porcje. Jest to konieczne zwłaszcza wtedy, gdy nie chce ci się ani ćwiczyć, ani spisywać kalorii.

Postaw na mrożonki
W twoim sklepie znowu pojawiły się mrożone owoce i warzywa? Świetnie – wrzuć je do koszyka. Podobnie, jeśli zamawiasz produkty spożywcze przez internet. Zamrożone owoce zawierają więcej witamin, niż te zawarte w puszkach i przetworach (i zdecydowanie mniej cukru). Jeśli masz dostęp do świeżych produktów – zawsze wybieraj te świeże. Jeśli jednak masz wybór między mrożonką a puszką – wybierz mrożonkę.