33 z 41
![Lawenda, wabik na smakoszy. W Stokach powstało gospodarstwo ekologiczne z jadalnymi kwiatami [ZDJĘCIA]](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/44/81/5d8e3ca62adbb_o_large.jpg)
fot. Fot. Barbara Ciryt
34 z 41
![Lawenda, wabik na smakoszy. W Stokach powstało gospodarstwo ekologiczne z jadalnymi kwiatami [ZDJĘCIA]](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/52/de/5d8e3d1bbb2b9_o_xlarge.jpg)
fot. Fot. Barbara Ciryt
35 z 41
![Lawenda, wabik na smakoszy. W Stokach powstało gospodarstwo ekologiczne z jadalnymi kwiatami [ZDJĘCIA]](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/5a/fc/5d8e3d202343b_o_xlarge.jpg)
fot. Fot. Barbara Ciryt
36 z 41

fot. Fot. Anna Sitek
Buraczki marynowane w occie z kwiatów lawendy
Składniki: *4 szt. średnich czerwonych buraków; *400 ml octu z kwiatów lawendy (Lavendziarnia Stoki 6);*2 łyżki miodu, *2 łyżki oleju ryżowego, *2 szczypty rozmarynu; *6 szt. ziela angielskiego; *4 szt. liści laurowych; *4 szt. goździków; *8 szt. czarnego pieprzu; *1 szczypta soli.
Sposób przygotowania: Buraczki ugotować w skórkach. Po ostudzeniu obrać, pokroić w plasterki i ułożyć w słoiku. Następnie zalać octem z kwiatów lawendy, miodem, olejem i przyprawami. Marynować w lodówce ok. 24 godzin.