
Pieczony camembert z sosem lawendowym, figą i różowym pieprzem
Składniki: *1 szt sera camembert 120g; *3 łyżki syropu z kwiatów lawendy (Lavendziarnia Stoki 6); *10 – 12 sztuk różowego pieprzu; * świeża figa; * świeża truskawka.
Sposób przygotowania: Ser, ogrzany do temperatury pokojowej, piec na papierze w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. W tym czasie Syrop z kwiatów lawendy wraz z różowym pieprzem trochę zredukować na patelni. Gdy syrop zacznie gęstnieć dodać pokrojoną w ósemki figę. Figę tak karmelizować po ok. 1 minucie z każdej strony. Ser podać polany sosem lawendowym z figą i pieprzem, ozdobić świeżą truskawką.

Lemoniada lawendowa
Składniki: * 100 ml syropu z kwiatów lawendy (Lavendziarnia Stoki 6); * 1 litr wody mineralnej (gazowanej lub niegazowanej); * kilka plasterków cytryny; * świeża mięta lub melisa.
Sposób przygotowania: Syrop z kwiatów lawendy zalać dobrze schłodzoną wodą, wymieszać. Dodać plasterki cytryny i świeżą miętę lub melisę.

Omlet z syropem z kwiatów lawendy
Składniki: *świeże borówki; *kilka łyżek syropu z kwiatów lawendy (Lavendziarnia Stoki 6);*2 jajka; *2 łyżeczki mąki pszennej; *4 łyżeczki śmietany 12procent;.
Sposób przygotowania: Borówki zalać syropem, marynować ok. 30 minut. Jajka roztrzepać trzepaczką na puszystą masę. Dodać mąkę, śmietanę i wymieszać na jednolitą masę. Usmażyć na maśle do zrumienienia. Gotowy omlet polać obficie syropem z kwiatów lawendy z borówkami.

Piersi kaczki w syropie z kwiatów lawendy
Składniki: * dwie piersi z kaczki;
Marynata – składniki: * 6 łyżek syropu z kwiatów lawendy (Lavendziarnia Stoki 6); *1 łyżka oleju ryżowego; *8 ziaren jałowca; *3 liście laurowe; *1 szczypta chili; *4 gałązki świeżego rozmarynu; *2 gałązki świeżej mięty; *1 łyżeczka soku z cytryny; *świeżo mielony pieprz; *sól.
Sposób przygotowania: Składniki marynaty wymieszać. Marynatą zalać piersi z kaczki. Wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Zamarynowane piersi obsmażyć na patelni (najpierw od strony skóry !) do zrumienienia z obu stron. Następnie wstawić do piekarnika, nagrzanego do 200 °C, na 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika dać mięsu odpocząć przez około 10 minut. Można podawać z borówkami.