Maliny. TOP 10 deserów i ciast z malinami naszych Czytelników [PRZEPISY]
Ciasto cukiniowe z malinami Anny Cyganik-Idęć
Składniki na ciasto
3 jajka
szklanka oleju słonecznikowego
2 szklanki cukru
2 szklanki startej cukinii
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
pół kilo malin (kilka można zostawić do dekoracji)
Składniki na krem cytrynowy
200g miękkiego masła
2,5 szklanki cukru pudru
cytryna (sok i 2 łyżeczki startej skórki)
łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
Wykonanie
Cukinię zetrzeć na tarce i odstawić. Jeśli jest bardzo soczysta to odcisnąć z niej sok. Przygotować miskę i wbić do niej jajka, dodać olej, ekstrakt waniliowy i cukier. Zmiksować. Dodać cukinię i wymieszać. Do małej miski przesiać mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodawać powoli do mokrych składników lekko miksując. Wsypać maliny i wymieszać łyżką. Spody tortownic o średnicy 20-21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (lub jeśli macie może być forma na babeczkę gigantkę) i wyłożyć do nich ciasto (po równo).
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut - do suchego patyczka (w formie na babkę gigantkę piecze się dłużej - nawet ok. godziny)! Wystudzić przed nałożeniem kremu.
Krem. Masło zmiksować z cukrem i solą, aż masa będzie jednolita (należy smakować masę i sprawdzać czy na języku nie są już wyczuwalne grudki cukru). Dodać skórkę z cytryny wraz z wyciśniętym sokiem. Miksować jeszcze ok. 3 minuty. Gotowym krem nałożyć na ciasto (połowę pomiędzy ciasta, a połowę na wierzch).