Przepis na kluski palone "prażuchy" od Koła Gospodyń Wiejskich w Cianowicach. Koło istnieje już ponad 30 lat, liczy 29 członkiń, cały czas zapisują się kolejne panie. Przewodniczącą jest Katarzyna Basta, a przepisem na kluski podzieliła się Janina Litewka.
- Takie kluski przygotowywane są w moim rodzinnym domu od lat. Robiła je moja mama i moja babcia. Danie proste, ale niezwykle smaczne – mówi Janina Litewka.
Składniki
- mąka pszenna
- woda
- sól
Dodatkowo:
- słonina
Wykonanie
Do rozgrzanego garna o grubym dnie wsypać mąkę. „Upalić” ją na rumiano. Następnie przetrzeć przez sito, żeby nie było grudek. Przełożyć ja znowu do garnka i cały czas mieszać. W drugim garnku ugotować osolona wodę i wlewać ją powoli do mąki ciągle mieszając drewnianą łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję kruchego ciasta. Prażuchy przełożyć na talerz. Polać roztopioną słoniną. Można zalać też mlekiem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?