Małopolskie przysmaki. Zobacz TOP 10 przysmaków, których skosztujesz tylko w Małopolsce
Piękny Jaś z Doliny Dunajca
Wszyscy wiedzą, że najlepsza fasola rośnie w Zakliczynie. Plantacje fasoli wpisały się bowiem na stałe w krajobraz gminy Zakliczyn, a potrawy z jej udziałem stanowią najważniejszy element regionalnej kuchni.
Znawcy przedmiotu są przekonani, że uprawiana w Dolinie Dunajca odmiana fasoli „Piękny Jaś” ma unikalne walory smakowe i zdrowotne i pod tym względem nie ma równych w świecie.
Piękny Jaś z Doliny Dunajca jest produktem powstającym wyłącznie dzięki połączeniu specyficznej kombinacji czynnika naturalnego (tj. klimatu i gleb) oraz umiejętności miejscowych producentów. Tylko takie zestawienie
gwarantuje uzyskanie niepowtarzalnej jakości tego produktu. Dlatego Piękny Jaś, nie dość, ze piękny, jest zdrowy i smaczny.
Z tej fasoli tutejsze gospodynie potrafią zrobić cuda.