
Kategoria: KELNER ROKU 2018
Karolina Krawczyk, Zalipianki, Kraków
Karolina Krawczyk ma 22 lat i swoją przygodę z gastronomią zaczęła w Technikum Gastronomicznym nr 1 w Krakowie. Jeszcze ucząc się postanowiła rozpocząć pracę w zawodzie i wykonuje ją do dziś. Bycie kelnerką jest jej wielką pasją. Od końca grudnia pracuje w „Zalipiankach”. Praca pozwala jej na ciągłe poszerzanie swoich horyzontów. Największą radość daje zadowolenie klientów, a także świetna atmosfera.
- Nowi ludzie, którzy do nas przychodzą, często pytają o relacje między nami. Od razu mówię wtedy, że atmosfera jest super. Naprawdę się przyjaźnimy - zapewnia. Mimo młodego wieku wie, że gastronomia to jej sposób na życie. W wolny czas lubi spędzać ze znajomymi, chłopakiem i rodziną.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku

Kategoria: BISTRO ROKU 2018
Śmietanka Nowohucka, Kraków
Bistro Śmietanka Nowohucka cieszy się w Nowej Hucie ogromną popularnością. Serwuje przede wszystkim domowe obiady. Klienci opisując to miejsce nie szczędzą zachwytu.
- Świeżo, pysznie, domowo, jak u mamy. Przepyszna domowa kuchnia, urozmaicona różnymi dodatkami. W nowoczesnym wydaniu - mówi jedna z klientek. Bywalcy bardzo cenią sobie smak dań i dobór zdrowych, ekologicznych produktów. Bardzo chwalą również stosunek jakości do ceny, klimatyczną atmosferę i miłą obsługę. - Dania są tak tanie, że aż prosi się o codzienną wizytę w tym miejscu - mówi klientka. Z zalet lokalu wymienia również krótki czas oczekiwania na posiłek, różnorodność dań i estetykę ich podania.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku

Kategoria: KELNER ROKU 2018
Jan Kijek, Zajazd na Wzgórzu, Moszczenica
Pan Jan rozpoczął pracę w Zajeździe na Wzgórzu cztery lata temu.
- To moja pierwsza praca w tym zawodzie - opowiada. - Wcześniej imałem się innych profesji, ale właśnie w tym fachu po prostu się odnalazłem - dodaje z uśmiechem.
Gdy kończył szkołę, jest technikiem kucharzem, jakoś nie trafił do żadnej kuchni. Mówi, że gotował tylko w szkole i nie myślał, by na stałe stanąć przy kuchni i przygotowywać potrawy.
- Brakowało mi w tym kontaktu z ludźmi - relacjonuje. - Teraz jest zupełnie inaczej. Ciągle poznaję nowych, a to miejsce odmieniło też moje prywatne życie - dodaje.
Ta odmiana to żona, którą poznał w pracy. Od dwóch lat są małżeństwem, mają też córeczkę.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku

Kategoria: RESTAURACJA ROKU 2018
Zajazd na Wzgórzu w Moszczenicy
Ma niezbyt długą historię, działa dopiero od 4 lat. Ten czas wystarczył jednak, by zyskać uznanie w oczach klientów. - Gdy zaczynaliśmy, to przyświecał nam cel, by połączyć w tym miejscu prostotę i elegancję z nowoczesnością i niezwykłą atmosferą - mówi Antonii Pyzik, właściciel. - Od samego początku skupiliśmy się na organizacji przyjęć, starając się by wszyscy, którzy nas odwiedzą, mieli zapewnioną prywatność i niezapomniane wrażenia - dodaje.
Nazwa w żaden sposób nie jest myląca. Budynek stoi na malowniczym wzgórzu. - Przyjęcia są dla nas bardzo ważne, ale nie zaniedbujemy części restauracyjnej - dopowiada. - W najbliższych dniach zakończymy rozbudowę i zaprosimy gości do nowych sal. Już nie będą ze sobą kolidować oba ramiona naszej działalności- dopowiada.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku