
Kategoria: KUCHARZ ROKU 2018
Bartłomiej Klag, Karczma u Klagów, Łącko
Bartłomiej Klag z Karczmy u Klagów w Łącku cieszy się, gdy jedzenie przez niego przygotowane sprawia przyjemność
Bartłomiej Klag jest przedstawicielem czwartego pokolenia w swojej rodzinie, które pracuje w gastronomii. Jego dziadkowie i rodzice prowadzili restauracje, ale Bartka nikt nie zmuszał do zajęcia się gotowaniem. Zawód kucharza był spełnieniem jego dziecięcych marzeń, więc wybrał szkołę gastronomiczną.
- Swój pierwszy posiłek, o ile można to tak określić, przygotowałem w wieku siedmiu lat- wspomina Bartłomiej Klag.
Jako kucharz pracuje od 2003 roku. Dania przygotowuje w rodzinnej restauracji, czyli w Karczmie u Klagów w Łącku.
Co ceni najbardziej w swojej pracy? - To, że mogę komuś sprawić przyjemność przygotowanymi przez siebie potrawami - podkreśla kucharz.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku

Kategoria: CUKIERNIA ROKU 2018
New York Ice Cream Shop, Tarnów
Lodziarnio-kawiarnia działa od czerwca 2017 roku. Jej właściciele chcieli stworzyć wyjątkowe miejsce, dlatego lokal został zbudowany w kontenerze morskim. W otoczeniu blokowiska stworzono miejsce, w którym można usiąść na zewnątrz, na podwórku w otoczeniu drzew i wypocząć delektując się kawą czy lodami. Jest to miejsce, w którym można spędzić czas z całą rodziną. Dla dzieci przygotowano plac zabaw. New York Ice Cream cieszy się sporą popularnością. W lokalu prawdziwym specjałem jest kawa mrożona, która jest robiona jest nie tylko na bazie kawy i mleka, ale również lodów wraz z bitą śmietaną i posypką. W lokalu przy ul. Jasna można m.in. zorganizować urodziny dla dziecka.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku

Kategoria:BAR ROKU 2018
Kebab Głodny Wilk, Tarnów
Punkt Gastronomiczny Kebab Głodny Wilk działa w Tarnowie od czterech lat. - Wcześniej prowadzili tu lokal znajomi Turcy, którzy zrezygnowali i przejęliśmy po nich ten punkt - przyznaje Joanna Gieroń, współwłaścicielka. Jednymi ze specjałów serwowanych w lokalu są kebab kapsalon oraz kebab w cieście. Kebab Głodny Wilk jest czynny codziennie od poniedziałku do soboty w godz. 9-24, w niedzielę od 12 do 22. Smakoszy kebaba w Tarnowie nie brakuje, co widać po liczbie klientów lokalu. -Coraz częściej słyszę od nich, że wolą iść na kebaba, zjeść sobie sporą porcję, niż iść do restauracji - zaznacza pani Joanna. Właściciele są mile zaskoczeni, że klienci zgłosili ich lokal do plebiscytu.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku

Kategoria: KUCHARZ ROKU 2018
Mariusz Kumięga, Gospoda Szlachecka, Niedomice
W zawodzie kucharza pracuje już od 20 lat. W Gospodzie Szlacheckiej od 13 lat. Wcześniej był doradcą kulinarnym, pracował w wielu restauracjach w Polsce oraz Stanach Zjednoczonych. Jak sam przyznaje, fach kucharski, to rodzinna tradycja. - Moja praprababka była ochmistrzynią u pana, później babcia i ciotki również pracowały w zawodzie kucharza. Ja kontynuuję tę tradycję, ale jestem pierwszym mężczyzną w rodzinie, który zajął się tym fachem - uśmiecha się pan Mariusz. Jako kucharz preferuje polskie przysmaki, które nawiązują do tradycji. - Uwielbiam naszą kuchnię, chętnie wracam do starych przepisów. Nie unikam jednak też tej nowoczesnej - podkreśla szef kuchni w Gospodzie Szlacheckiej.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku