
Kategoria: KELNER ROKU 2018
Karolina Malacz, Restauracja Per Tutti, Dąbrowa Tarnowska
Jak sama przyznaje, zawód kelnera podobał się jej od dziecka. Dwa lata temu zakończyła naukę w techniku hotelarskim w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Dąbrowie Tarnowskiej, gdzie zdobywała niezbędną wiedzę oraz odbywała praktyki w zawodzie kelnera. Gdy pół roku temu otwierano Restaurację Per Tutti postanowiła tam skierować swoje kroki. - Bardzo lubię to co robię, szczególnie, że jest to praca z ludźmi - przyznaje pani Karolina. Do jej obowiązków należy głównie obsługa klientów restauracji. Do wszystkich podchodzi z dużą życzliwością i pięknym uśmiechem. - Zdarzają się niemili klienci, ale z nimi też po prostu trzeba umieć rozmawiać - zaznacza kelnerka.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku

Kategoria: KUCHARZ ROKU 2018
Wojciech Święs, Old Tree Villa & Restaurant, Broszkowice
Pasją pana Wojciecha od zawsze było gotowanie, specjalizuje się w kuchni polskiej. Wspomina, że pracował w różnych zakątkach kraju, zarówno w górach jak i nad morzem. Swoje miejsce odnalazł w Old Tree Villa Restaurant w Broszkowicach koło Oświęcimia i tam doskonali umiejętności. Interesuje się staropolską kuchnią. Chciałby powrócić do gotowania dań z czasów II wojny światowej, poszukuje książek i przepisów, które przybliżyłyby mu tamte klimaty. Inspirację do gotowania czerpie z muzyki, ponieważ cały czas gotuje, mając w uszach słuchawki, dzięki temu tworzy fantazyjne połączenia smaków. Osobiste podziękowania od usatysfakcjonowanych klientów sprawiają mu wiele radości. Cały swój czas i serce poświęca pracy.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku

Kategoria: KELNER ROKU 2018
Kamil Korta, Restauracja K&W Sąsiedzka, Bochnia
Kamil Korta jest kelnerem od pięciu lat. Obecnie, od października zeszłego roku, pracuje w Restauracji K&W Sąsiedzka w Bochni. Zawód, który wykonuje, bardzo lubi i nie zamieniłby go na żaden inny.
- Dzięki niemu można poznać dużo niezwykle interesujących ludzi i nawiązać ciekawe kontakty - zauważa Kamil Korta. Jak zaznacza mężczyzna, praca kelnera nie należy jednak do łatwych. Trzeba w niej odpowiednio umieć doradzić gościom, odpowiedzieć na wszelkie ich pytania, a równocześnie nie można zbytnio narzucać się ze swoją obecnością. W zawodzie tym bardzo dużą rolę odgrywa również cierpliwość. - Żeby być dobrym kelnerem, trzeba lat praktyki. Wymaga on ponadto ciągłych szkoleń i kursów - podkreśla pan Kamil.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku

Kategoria: BAR/JADŁODAJNIA/BISTRO ROKU 2018
Okocim B&J, Brzesko, ul. Berka Joselewicza 16
Brzeski bar Okocim B&J, który został założony w 1991 roku, to najstarsze tego typu miejsce na mapie Brzeska. Pub w swojej ofercie ma niezwykle bogaty asortyment różnego rodzaju alkoholi. Można skosztować tam m.in. pysznych drinków oraz piwa. Ciekawostką może być to, że lokal w swojej ofercie posiada wyłącznie piwa produkowane przez miejscowy browar Okocim. W barze można ponadto zjeść. Dostępne są tam m.in. frytki i hamburgery oraz inne tego typu przekąski. Okocim B&J, który zlokalizowany jest przy ulicy Berka Joselewicza, cieszy się w Brzesku, szczególnie w weekendy, dużą popularnością. To bowiem doskonałe miejsce do obejrzenia meczu w gronie znajomych, ale także pogrania w bilard czy darta.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku