
Kategoria: KELNER ROKU 2018
Konrad Kubisz, Restauracja Tatrzańska, Tarnów
W zawodzie kelnera pracuje od ponad dwóch lat. Początkowo nie wiązał z nim swojej przyszłości. - To było moje zajęcie dorywcze podczas studiów - zaznacza pan Konrad. Praca w restauracji zaczynała go jednak coraz bardziej interesował i gdy uzyskał tytuł licencjata farmacji, postanowił związać się na dłużej z Tatrzańską. - I nie mam na razie zamiaru zmienić swojej decyzji. Jest mi tu bardzo dobrze - uśmiecha się. W swojej pracy lubi kontakt z ludźmi. Restaurację, w której pracuje, często odwiedzają zagraniczni turyści, dzięki czemu może doskonalić język angielski. - Obsługiwałem też znane osoby takie jak Jan Nowicki czy Mateusz Borek - mówi z dumą. Po pracy uwielbia jeździć motocyklem.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku

Kategoria: RESTAURACJA ROKU 2018
Restauracja & Karczma Staropolska, Szczucin
Lokal znajduje się przy trasie Tarnów-Kielce. Składa się z dwóch części. Parter budynku zajmuje karczma, w której na klientów czekają prawdziwe polskie dania, przygotowywane wyłącznie z naturalnych produktów. Goście odwiedzający to miejsce mogą również skorzystać z bilarda, a w czasie wydarzeń sportowych organizowane są wieczory kibica. Na piętrze funkcjonuje restauracja. - Organizowane są w niej różne imprezy okolicznościowe - zaznacza Paweł Obara, właściciel Restauracji&Karczmy Staropolska. Specjałami kuchni są m.in. kotlet staropolski oraz deser w postaci torciku bezowego. W lokalu często goszczą znane osoby. Ostatnio byli to muzycy grupy Poparzeni Kawą Trzy.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku

Kategoria: CUKIERNIA ROKU 2018
Cukiernia Sokołowski, Dąbrowa Tarnowska
Firma istnieje od 10 lat. Oprócz Dąbrowy Tarnowskiej posiada swoje punkty również m.in. w Wojniczu, Tarnowie, Szczucinie oraz Radgoszczy. Cukiernia słynie w pysznych ciast tortowych. - Wszystkie kremy gotujemy. Nie ma żadnych dodatków sztucznych. Codziennie rano cukiernicy przychodzą do pracy, otrzymują informację czego brakuje sklepach i dorabiają kremówki, szarlotki i inne słodkości - mówi Bożena Sokołowska, właścicielka cukierni. Lokal przygotowuje również zamówienia od klientów na torty i inne przysmaki. - Robimy też ciasteczka pod zamówienie. W formie aniołków wykonuje je jedna z pracownic, zdarzył się też domek piernikowy - podkreśla Bożena Sokołowska.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku

Kategoria: KUCHARZ ROKU 2018
Tomasz Czarnecki, Restauracja Del Paso, Trzebinia
Tomasz Czarnecki, Restauracja Del Paso Trzebinia - inspirację do gotowania czerpie z życia codziennego
Tomasz Czarnecki jest kucharzem od 10 lat. W restauracji Del Paso, gdzie dominuje kuchnia meksykańska i peruwiańska, pracuje siedem lat. Ta mało spotykana kuchnia, z chili con carne, quesadillas, fajitas czy mięsnym taco przyciąga wielu smakoszy. Tomasz Czarnecki w domu gotuje bardziej tradycyjnie, spełnia zachcianki rodziny i gotuje ich ulubione potrawy. Inspirację do gotowania i w domu i w pacy czerpie z książek i internetu, ale także z życia codziennego. Gdy wyjeżdża na wakacje za granicę, to między innymi po to, by podpatrzyć ciekawych kompozycji smaków i tak uczy się czegoś nowego. Kuchnia meksykańska i peruwiańska nie sprawia mu żadnych problemów. Lubi to, co robi i odnajduje się w tym.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku