
Kategoria: RESTAURACJA ROKU 2018
Restauracja Savana, Łężkowice
Restaurację SAVANA otwarto w 2002 roku. Została stworzona z myślą o organizacji spotkań biznesowych, koleżeńskich, wykwintnych kolacji, ale również rodzinnych obiadów. W restauracji serwowane są głównie dania tradycyjne polskiej kuchni.
Specjalnością SAVANY są placki ziemniaczane po węgiersku. - Dbamy o najwyższą jakość podawanych potrwa. Nasze doświadczenie i fachowa obsługa sprawia, że mamy coraz większe grono stałych klientów, co jest dla nas powodem do dumy - podkreśla właściciel restauracji. SAVANA słynie z organizowania przyjęć weselnych.
W łężkowickiej restauracji organizowane są również przyjęcia komunijne, chrzciny, urodziny, czy też spotkania rocznicowe, więc każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku

Kategoria: CUKIERNIA/KAWIARNIA ROKU 2018
Cafe pistacja, Wieliczka
Cafe Pistacja to lodziarnia, którą otworzono w maju 2011 roku.- Kręcimy lody rzemieślnicze pod okiem fachowców z Włoch, współpracujemy z liderem światowym ( firma MEC 3) jeśli chodzi o komponenty do produkcji lodów rzemieślniczych gałkowych - opowiada Halina Kohut Kozik. Flagowym produktem Cafe Pistacja są lody Wielickie Solne. Innym hitem smakowym, który również bardzo często jest wybierany są lody z morwy czarnej i bursztynowe. Najmłodsi klienci zachęcani są do polubienia szpinaku poprzez zielony lody Shrek, czyli połączenie szpinaku z bananem. Każdego roku lodziarnia proponuje swoim klientom coraz to nowe smaki. Tutaj już nikogo nie dziwią lody o smaku ciasta marchewkowego lub bezy cytrynowej. Ponadto Cafe Pistacja przygotowuje również lody dla diabetyków lub lody wegańskie.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku

Kategoria: RESTAURACJA ROKU 2018
Pizzeria Calabria, Myślenice
Lokal znajduje się przy ul. Piłsudskiego. Łatwo go rozpoznać, bo to charakterystyczna chata z bali z tarasem na dachu. Wnętrze utrzymane jest w przytulnym klimacie. Lokal specjalizuje się w kuchni włoskiej, a dokładnie w jednym ze sztandarowych dań tej kuchni - pizzy. Dziś jest ich ponad trzydzieści rodzajów w menu, ale już niebawem ma być ponad pół setki. Wśród nowości będą m.in. pizze na sosie pistacjowym albo pesto z rukoli. Pizze przygotowuje pół krwi Włoch, który zamieszkał w Polsce z miłości do żony. Ciasto dojrzewa 72 godziny. Placki z niego wypieka się w piecu opalanym drewnem, a składniki do przyrządzenia pizzy pochodzą z Włoch. Tu nawet pudełka na pizzę są włoskie. Pewnie dlatego zadowoleni klienci piszą o tej restauracji tak: „Cudownie mieć kawałek Włoch tak blisko domu”.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku

Kategoria:CUKIERNIA ROKU 2018
Coctail-Bar Arkady, Gorlice
Coctail-Bar Arkady specjalizuje się w szybkim przygotowywaniu wysokiej jakości lodów i deserów
- Zastanawiałem się tylko, co jest u was lepsze, kawa czy obsługa - napisał na ich fejsbukowym profilu jeden z zadowolonych klientów.
Takie dylematy ma pewno więcej osób. Działający od niewiele ponad roku mały i sympatyczny lokalik zyskał sobie już grono wiernych klientów. Można ich spotkać, gdy przy niewielkich stolikach ustawionych w centrum Gorlic piją kawę lub pałaszują świetne lody. Ich pojawienie się w Gorlicach to efekt ekspansji firmy założonej w 1991 roku w Nowym Sączu przez Wincentego Żygadło. Arkady na stałe zagościły na mapie słodkich wspaniałości, które mamy w Gorlicach. W stałej ofercie są też lody czarne, jak ropa.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku