
Kategoria: BAR/JADŁODAJNIA ROKU 2018
Istan Kebab, Proszowice
Istan Kebab powstał w lipcu 2017 roku. Food truck - Istan swoją nazwę wziął od miasta Istanbuł. Właściciele Istan Kebaba chcieli zaprezentować w Proszowicach choć troszkę kuchni tureckiej. Istan Kebab największą rzeszę zwolenników i stałych klientów ma wśród młodzieży, która chętnie go odwiedza. Food truck jest otwarty od poniedziałku do soboty w godz. 11.00 - 23.00, a w weekendy aż do ostatniego klienta. Specjalnością Istan Kebab są kebaby w picie w dwóch odmianach, tj. drobiowej oraz miksie baraniny z wołowiną, dlatego każdy znajdzie tu coś dla siebie. Załoga food trucka liczy 3 osoby. Niedawno Istan Kebab zyskał również „młodszego brata”, czyli Istan Grill. Nowy lokal słynie cy z pysznych kiełbasek, które już znalazły wielu swoich zwolenników.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku

Kategoria: KUCHARZ ROKU 2018
Haci Karagun, Bistro Alanya
Hacia Karagun pracuje jako kucharz w Bistro Alanya od początku jego istnienia, czyli od 10 miesięcy. Praca w bistro to tak naprawdę jego pierwsze spotkanie z Polską. Swoją przygodę z gotowaniem rozpoczął bardzo wcześnie, bo już w wieku 16 lat. Najpierw pracował w tureckich hotelach i restauracjach podpatrując i szkoląc swój kucharski kunszt u najlepszych. Jego specjalnością jest oryginalna turecka pizza oraz pida. Jak podkreśla, w jego kuchni nie może też oczywiście zabraknąć tureckiego doner kebab. - Bardzo lubię przygotowywać kolorowe i pyszne drinki oraz cocktaile - dodaje Haci. Jego turecka kuchnia ma już wielu zwolenników.
W Bistro Alanya przede wszystkim chce pokazać Polakom prawdziwą turecką kuchnię oraz tradycje swego kraju.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku

Kategoria: KUCHARZ ROKU 2018
Radosław Rachwał, Zameczek
Radosław Rachwał w restauracji Zameczek w Książu Wielkim pracuje od 3 lat z kilkumiesięczną przerwą. Jego pasja i przygoda z gotowaniem rozpoczęła bardzo już w najmłodszych latach. Jako mały chłopiec szukał swojego miejsca w kuchni, a każda możliwość gotowania sprawiała mu dużą przyjemność i dawała satysfakcję. Mimo upływu lat, nic się nie zmieniło pod tym względem.
Jedyny minus, który widzi w swojej pracy to brak wolnych weekendów, bo jak twierdzi, wtedy jest najwięcej pracy w jego zawodzie. - Jestem fanem kuchni tradycyjnej, a moje danie popisowe to pierś z kurczaka nadziewana pieczarkowo-porowym farszem z nutką sera cheddar, panierowany w płatkach kukurydzianych, podany w asyście konfitury z wiśni - dodaje Radosław.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku

Kategoria: KELNER ROKU 2018
Adrian Barszcz, Wieliczka
Adrian Barszcz rozpoczął naukę w dobczyckim technikum żywienia i w tym samym czasie został kelnerem. Od 5 lat zajmuje się obsługą wesel, chrzcin czy przyjęć komunijnych. - W tej pracy lubię to, że mogę spotykać różnych ludzi. Każdemu trzeba zaprezentować się z jak najlepszej strony i sprostać niejednemu wyzwaniu, jakie dla nas ma. Muszę przyznać, że niekiedy trafiają się dość wymagający goście i trudno ich zadowolić, ale ja sam, moi koledzy i koleżanki z pracy staramy się jak tylko możemy, aby wszystko było dopięte na ostatni guzik
- dodaje Adrian. Najbardziej ceni zgrany zespół, z którym pracuje. Jego obowiązki to przygotowanie sali, nakrycia stołów zastawą oraz dekoracjami. To właśnie na te czynności poświęca najwięcej czasu. Później pozostaje już tylko przyjęcie aż do samego rana.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku