1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Zobaczcie przepisy na kapuśniak z młodej kapusty, tartę z...
fot. Fot. Agnieszka Sznajder

Zobaczcie przepisy na kapuśniak z młodej kapusty, tartę z młodą kapustą, bigos z młodej kapusty, sałatkę i wiele, wiele innych. Kliknijcie w galerię.

2 z 12
Kapuśniak z młodej kapusty...
fot. Fot. Katarzyna Skuta

Kapuśniak z młodej kapusty

Składniki
młoda kapusta
3 młode ziemniaki
kostki cielęce lub schabowe
15 dag boczku wędzonego
2 pomidory
3 liście laurowe
5-7 ziaren ziela
angielskiego
łyżka mąki
łyżka masła
sól

Wykonanie
Kostki umyć, zalać wodą i gotować ok. 45 min pod przykryciem. Posolić. Po tym czasie wkroić obrane ze skórki pomidory, gotować ok. 10 min. Dodać poszatkowaną kapustę, liście laurowe i ziele angielskie. Obrać ziemniaki i pokroić w drobną kostkę, gotować osobno w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, dodać je wraz z wodą do zupy. Boczek pokroić, podsmażyć, dodać do kapuśniaku. Z masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę, dodać do zupy i doprowadzić do wrzenia. Na koniec doprawić solą do smaku. Jeśli kostki będą mięsne, można je obrać i mięso dodać do zupy.
Przepis Katarzyny Skuty

3 z 12
Młoda kapusta z koperkiem na zasmażce...
fot. Fot. Agnieszka Sznajder

Młoda kapusta z koperkiem na zasmażce

Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 pęczek koperku
3 łyżki octu
sól
pieprz

Zasmażka:
3 łyżki smalcu lub masła
2 łyżki mąki

Dodatkowo:
2 kg młodych ziemniaków
kefir lub zsiadłe mleko

Wykonanie
Kapustę obrać z wierzchnich, najbardziej zielonych liści, drobno pokroić całą główkę, zalać do 1/2 wysokości i gotować z pokrojonym koperkiem i solą. Gdy kapusta zmięknie, czyli po około 20-25 minutach dodać ocet i pieprz.
Na patelni roztopić masło lub smalec, dodać mąkę, zrobić złotą zasmażkę. Zasmażkę dodać do kapusty energicznie mieszając, całość doprawić do smaku.
Podawać z kefirem i ziemniaki.
Przepis Agnieszki Sznajder, autorki bloga "Apetyczna babeczka"

4 z 12
Tarta z młodą kapustą...
fot. Fot. Dorota Wójcicka

Tarta z młodą kapustą

Składniki na ciasto
100 g masła
2 lekko zaokrąglone łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
150 g mąki pszennej
szczypta soli

Składniki na nadzienie
ćwiartka młodej główki kapusty (ok. 400 g)
2 jajka
50 ml śmietanki kremówki 30%
1/2 płaskiej łyżeczki soli
100 g żółtego sera

Wykonanie
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, drobno posiekać nożem. Dodać sól i kwaśną śmietanę, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć do formy na tarty lub tortownicy o średnicy 25 cm, równomiernie rozłożyć na całej powierzchni, zrobić też brzegi na wysokość ok. 1,5-2 cm. Dno w kilku miejscach nakłuć widelcem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec ok. 20 minut. Gdyby ciasto zaczęło rosnąć środkiem, należy otworzyć piekarnik i widelcem zrobić dodatkowe nakłucia. Wyjąć, całkowicie ostudzić.
Kapustę drobno poszatkować. W garnku zagotować wodę, do wrzątku wrzucić kapustę, gotować ok. 2 minuty. Odcedzić, ostudzić. Wyłożyć na ostudzony spód.
Ser zetrzeć na tarce, równomiernie rozsypać po wierzchu. Jajka krótko zmiksować z kremówką i solą, wylać po całej powierzchni tarty.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 15 minut.
Przepis Doroty Wójcickiej, autorki bloga „Daktyle w czekoladzie”

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

162. rocznica bitwy pod Krzykawką i święto Oddziału Żandarmerii Wojskowej w Krakowie

162. rocznica bitwy pod Krzykawką i święto Oddziału Żandarmerii Wojskowej w Krakowie

Miasteczko Biejat stanęło w Parku Bednarskiego. Odwiedził je minister

Miasteczko Biejat stanęło w Parku Bednarskiego. Odwiedził je minister

Targi Edukacyjne na targu. Debata, inspiracje i zakupy na regionalnych stoiskach

Targi Edukacyjne na targu. Debata, inspiracje i zakupy na regionalnych stoiskach

Zobacz również

Miasteczko Biejat stanęło w Parku Bednarskiego. Odwiedził je minister

Miasteczko Biejat stanęło w Parku Bednarskiego. Odwiedził je minister

Amerykański raper zawładnął Tauron Areną w Krakowie i przyciągnął tłumy fanów

Amerykański raper zawładnął Tauron Areną w Krakowie i przyciągnął tłumy fanów