5 z 12
Bigos z młodej kapusty z boczkiem i papryką...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Bigos z młodej kapusty z boczkiem i papryką

Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 papryka czerwona
1 cebula
200 g kiełbasy cienkiej
200 g boczku wędzonego
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej
1/2 pęczka koperku
50 g masła
oliwa
sól
pieprz

Wykonanie:
Kapustę drobno pokroić. Przełożyć do garnka, zalać wodą i posolić. Kapustę gotować około 5 minut, następnie wodę odcedzić. Na dno garnka z kapustą wrzucić masło oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć około 5 minut.
Następnie kapustę zalać wodą (tak by była zanurzona). Dodać liście laurowe, ziele angielskie, paprykę mieloną oraz posiekany koperek. Gotować na małym ogniu około 10 minut.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kostkę. Boczek i kiełbasę podsmażyć na rumiano na oliwie. Wędliny razem z papryką dodać do kapusty. Gotować około 15 minut. Bigos doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „W tradycyjnej kuchni Kasi”

6 z 12
Krokiety z młodą kapustą, pieczarkami i boczkiem...
fot. Fot. Joanna Tokarz

Krokiety z młodą kapustą, pieczarkami i boczkiem

Składniki na około 20 sztuk:
Naleśniki:
600 ml mleka 3.2%
200 ml wody mineralnej
100 ml oleju rzepakowego
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
ok 400 g mąki pszennej

Farsz:
1 średnia główka kapusty (bez wierzchnich liści)
750 g pieczarek
250 g boczku wędzonego bez skóry
3 łyżki oleju smakowego (czosnek, bazylia)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:
ok. 4 jajka
1/4 szklanki mleka 3,2%
1 mała szklanka mąki
ok 2.5 szklanki bułki tartej
olej do smażenia krokietów

Wykonanie
Mleko, wodę, olej oraz jajka wymieszać mikserem. Stopniowo dodawać mąkę, a na końcu sól. Z przygotowanego ciasta usmażyć naleśniki na patelni o średnicy około 26 cm.
Kapustę drobno posiekać, na patelni rozgrzać olej i dodać posiekany czosnek. Zarumienić, dodać kapustę i dusić na małym ogniu. Na osobnej patelni udusić pokrojone w pół talarki pieczarki ze szczyptą soli. Na trzeciej patelni podsmażyć pokrojony w cienkie paseczki boczek- do całkowitego wytopienia się tłuszczu.
Następnie wszystkie składniki wymieszać ze sobą: odparowane pieczarki, kapustę oraz boczek wraz z wytopionym tłuszczem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotowym farszem wysmarować naleśniki i zwinąć na kształt krokieta. Zapanierować najpierw w mące, następnie w jajku rozmieszanym z mlekiem oraz w bułce tartej. Usmażyć na oleju, na małym ogniu.
Przepis Joanna Tokarz, autorki bloga "Kuchnia w czekoladzie"

7 z 12
Drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami

Składniki na farsz:
1 główka młodej kapusty
250 g pieczarek
1 cebula
½ papryki czerwonej
1 łyżeczka kminku
sól
pieprz
oliwa

Składniki na ciasto
200 ml ciepłego mleka
2,5 szklanki mąki
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 jajko
2 łyżki margaryny
½ łyżeczki soli

Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka siemienia lnianego

Wykonanie:
Kapustę drobno pokroić. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę oraz paprykę obrać i pokroić w kostkę. Kapustę razem z pieczarkami, papryką i cebulą podsmażać około 15 minut na oliwie. Co jakiś czas podlewać warzywa odrobiną wody i mieszać. Dodać kminek oraz sól i pieprz do smaku. Dusić jeszcze przez 5 minut.
W mleku rozpuścić drożdże razem z cukrem oraz łyżeczką mąki. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski. Dodać rozczyn, jajko, sól oraz rozpuszczoną margarynę. Wyrobić ciasto. Oprószyć mąką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Ciasto wyłożyć na stolnicę i lekko rozwałkować. Pokroić na kawałki. Na każdy kawałek ciasta nałożyć porcję farszu. Brzegi ciasta zlepić formując kulę.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać siemieniem lnianym. Pie około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga "W tradycyjnej kuchni Kasi"

8 z 12
Surówka wiosenna z młodej kapusty do dań drugich...
fot. Fot. Marta Góra

Surówka wiosenna z młodej kapusty do dań drugich

Składniki
młoda kapusta
cebulka młoda
ogórek zielony
sos vinegret lub oliwa, bądź olej lniany
pieprz do smaku

Wykonanie
Kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić na kilka godzin, aż puści sok. Po tym czasie dobrze odcisnąć. To samo zrobić z pokrojonym, zielonym ogórkiem. Cebulkę drobno pokroić. Wszystko razem wymieszać, doprawić pieprzem i dodać zrobiony samodzielnie sos vinegret (1 część octu winnego i 3 części oliwy z oliwek, pieprz biały, sól, czosnek wyciśnięty - wszystko utrzeć na emulsję) albo oliwę lub olej lniany. Włożyć na kilka godzin do lodówki.
Przepis Marty Góry

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Kibice na meczu Hutnik - KKS Kalisz. Tak wspierali swoją drużynę

Kibice na meczu Hutnik - KKS Kalisz. Tak wspierali swoją drużynę

Ponad 25 dzieci przystąpiło do Pierwszej Komunii Świętej w Osieku

Ponad 25 dzieci przystąpiło do Pierwszej Komunii Świętej w Osieku

Wielki dym nad Nową Hutą. Palą się naczepy

Wielki dym nad Nową Hutą. Palą się naczepy

Zobacz również

162. rocznica bitwy pod Krzykawką i święto Oddziału Żandarmerii Wojskowej w Krakowie

162. rocznica bitwy pod Krzykawką i święto Oddziału Żandarmerii Wojskowej w Krakowie

Strefa rapu na Polibudzie. Studenci bawili się wraz z gwiazdami polskiego hip-hopu!

Strefa rapu na Polibudzie. Studenci bawili się wraz z gwiazdami polskiego hip-hopu!