
Młoda kapusta faszerowana Koła Gospodyń Wiejskich
Składniki
2 małe główki młodej kapusty
1 szklanka ryżu
2,5 szklanki wody
30 dag mięsa mielonego z łopatki
1 jajko
1 cebula
1 łyżka masła lub smalcu
sól, pieprz do smaku
1 szklanka przecieru z pomidorów
Wykonanie
Główki kapusty umyć, pokroić w ćwiartki wraz z głąbem włożyć do garnka z wodą, parzyć aż zmięknie. Ostudzić, wyjąć z wody, lekko odcisnąć. Przygotować farsz. Ryż ugotować na miękko, dodać mielone mięso, cebulę usmażyć na maśle (smalcu). Dodać do farszu jajko, sól, pieprz do smaku, wyrobić składniki.
Farszem przekładać liście kapusty, obwiązać nitką, układać w rondlu głąbem do spodu. Podlać wodą lekko osoloną, dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż będzie miękkie. Ćwiartki wyjąć na półmisek, usunąć delikatnie nitki. Z wywaru zrobić sos. Wlać przecier z pomidorów i zagotować. Dodać 1 łyżkę mąki rozrobioną wodą, doprawić solą, pieprzem i zagotować. Polać sosem kapustę faszerowaną, ułożoną na półmisku.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Mirowa

Młoda kapusta po węgiersku
Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 cebula
1,5 szklanki wody
25 dag kiełbasy cienkiej
1 papryka czerwona
1 cukinia
2 pomidory
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej
1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej
3 łyżki masła
sól
pieprz
oliwa
Wykonanie:
Młodą kapustę drobno poszatkować. Cebulę pokroić w kostkę. Kapustę z cebulą podsmażyć na maśle. Wlać wodę. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, kminek, paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Gotować 15 minut.
Kiełbasę pokroić w plasterki. Podsmażyć na oliwie. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Cukinię pokroić w półplasterki. Pomidory pokroić w ósemki. Przygotowane warzywa oraz kiełbasę dodać do kapusty. Wymieszać i gotować 20 minut. Kapustę doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z pieczywem.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „W tradycyjnej kuchni Kasi”

Rolada karkówkowa z liśćmi młodej kapusty
Składniki:
800 g karkówki
300 g wędzonego boczku (najlepiej długie paski)
kilka liści młodej kapusty (około 5)
1/3 czerwonej, świeżej papryki
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
Marynata:
1/3 szklanki oleju
1 łyżka przyprawy gajowego
1 łyżka przyprawy do steków
4 ząbki czosnku
Dodatkowo:
nić spożywcza
Wykonanie:
Karkówkę umyć i przekroić tak, by powstał długi płat. Ja najpierw przecinam wzdłuż ok 1.5 cm od góry zostawiając złączony bok, a następnie tak samo nacinam z dołu- powstaje taka eska, którą rozciągam i dodatkowo rozbijam tłuczkiem do mięsa. Z każdej strony karkówkę natrzeć solą i pieprzem.
Na rozbitym mięsie ułożyć umyte i osuszone liście młodej kapusty, a dodatkowo na jeden węższy koniec paski pokrojonej papryki. Całość zwinąć w rulon.
Zwinięte mięso owinąć dokładnie (od spodu również) paskami wędzonego boczku. Lepiej jeśli są długie. Roladę mocno okręcić nicią spożywczą i przełożyć do plastikowego, zamykanego pojemnika lub innego naczynia. Z oleju oraz przypraw i posiekanego czosnku przygotować marynatę, którą wylać na mięso i dokładnie w nie wetrzeć. Zamknąć pudełko i na minimum 12 godzin odłożyć do lodówki.
Po upływie podanego czasu mięso wraz z przyprawami i tłuszczem przełożyć do rękawa do pieczenia. Zwinąć końce i włożyć do zimnego piekarnika ustawionego na 170 stopni na 90 minut. Po tym czasie rękaw rozciąć i przypiec roladę z każdej strony po około 10 minut. Podawać na ciepło.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”