3 z 11
Poprzednie
Następne
Młoda kapusta – przepisy. Co można przygotować z młodej kapusty? TOP 10 przepisów naszych Czytelników
Młoda kapusta z koperkiem na zasmażce
Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 pęczek koperku
3 łyżki octu
sól
pieprz
Zasmażka:
3 łyżki smalcu lub masła
2 łyżki mąki
Dodatkowo:
2 kg młodych ziemniaków
kefir lub zsiadłe mleko
Wykonanie
Kapustę obrać z wierzchnich, najbardziej zielonych liści, drobno pokroić całą główkę, zalać do 1/2 wysokości i gotować z pokrojonym koperkiem i solą. Gdy kapusta zmięknie, czyli po około 20-25 minutach dodać ocet i pieprz.
Na patelni roztopić masło lub smalec, dodać mąkę, zrobić złotą zasmażkę. Zasmażkę dodać do kapusty energicznie mieszając, całość doprawić do smaku.
Podawać z kefirem i ziemniaki.
Przepis Agnieszki Sznajder, autorki bloga "Apetyczna babeczka"