4/12 Zamknij

Tarta z młodą kapustą Składniki na ciasto100 g masła 2 lekko zaokrąglone łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 150 g mąki pszennej szczypta soli Składniki

Fot. Dorota Wójcicka

Poprzednie Następne
Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze Poprzednie Następne

Tarta z młodą kapustą

Składniki na ciasto
100 g masła
2 lekko zaokrąglone łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
150 g mąki pszennej
szczypta soli

Składniki na nadzienie
ćwiartka młodej główki kapusty (ok. 400 g)
2 jajka
50 ml śmietanki kremówki 30%
1/2 płaskiej łyżeczki soli
100 g żółtego sera

Wykonanie
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, drobno posiekać nożem. Dodać sól i kwaśną śmietanę, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć do formy na tarty lub tortownicy o średnicy 25 cm, równomiernie rozłożyć na całej powierzchni, zrobić też brzegi na wysokość ok. 1,5-2 cm. Dno w kilku miejscach nakłuć widelcem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec ok. 20 minut. Gdyby ciasto zaczęło rosnąć środkiem, należy otworzyć piekarnik i widelcem zrobić dodatkowe nakłucia. Wyjąć, całkowicie ostudzić.
Kapustę drobno poszatkować. W garnku zagotować wodę, do wrzątku wrzucić kapustę, gotować ok. 2 minuty. Odcedzić, ostudzić. Wyłożyć na ostudzony spód.
Ser zetrzeć na tarce, równomiernie rozsypać po wierzchu. Jajka krótko zmiksować z kremówką i solą, wylać po całej powierzchni tarty.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 15 minut.
Przepis Doroty Wójcickiej, autorki bloga „Daktyle w czekoladzie” Wróć do artykułu

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy