Monstera, czyli najpopularniejsza roślina ostatnich lat
Jak już wspomnieliśmy, monstera to roślina o niesamowicie dużych, lśniących liściach, na których z czasem tworzą się dziury. W naturalnym środowisku mają one za zadanie dopuścić jak najwięcej światła do rośliny oraz przepuścić krople deszczu. Oprócz tego jej dekoracyjny wygląd sprawił, że w ostatnich latach stała się niezwykle popularna. Nie dość, że zrobiła prawdziwą furorę jako tło zdjęć na Instagramie, to jej motyw pojawia się dosłownie wszędzie - na kubkach, ubraniach, materiałach papierniczych, plakatach, obrazach.
Do oryginalnego wyglądu monstery nawiązuje już sama nazwa. W języku angielskim nazywana jest „Swiss cheese plant”, co dosłownie oznacza roślina-szwajcarski ser. Z kolei łacińska Monstera deliciosa nawiązuje do bananowo-ananasowych, niezwykle smacznych owoców. W dodatku wiele osób nazywa monsterę monstrualną. Otóż w naturalnych warunkach może osiągnąć ponad 10 metrów wysokości.
Pielęgnacja i uprawa monstery. Najważniejsze informacje
Mimo że monstera jest rośliną tropikalną, to znakomicie rośnie w polskich, domowych warunkach, ponieważ nie jest zbyt wymagająca, jeśli chodzi o uprawę.
- Najbardziej optymalną temperaturą do uprawy monstery jest 20 stopni, jednak jest w stanie dobrze znieść wahania od 15 do 30 stopni Celsjusza. Przy zbyt niskiej temperaturze na liściach zaczną pojawiać się brązowe plamki.
- Roślina nie potrzebuje dużej ilości światła, jednak w dobrze nasłonecznionym miejscu osiągnie większe rozmiary, a liście będą wyglądać zdecydowanie bardziej dekoracyjnie. Należy jednak unikać bezpośredniego padania promieni słonecznych na liście.
- Dobrze znosi suche powietrze, a nawet niewielki kurz.
- Dodatkowo monstera nie wymaga częstego podlewania, jednak w okresie letnim należy pamiętać o zraszaniu, aby nie dopuścić do zasychania końcówek liści. Czynność można powtarzać również zimą, gdy powietrze w pomieszczeniu jest suche.
- Gdy roślina nieco urośnie powinna być przesadzana co 2-3 lata. Należy przy tym używać ziemi do kwiatów doniczkowych, zawierającej kompost, torf, keramzyt, perlit lub piasek.
- Aby monstera jeszcze lepiej się prezentowała, można używać nawozów do roślin z ozdobnymi liśćmi (raz na 2,5 tygodnia, od wiosny do późnego lata).
- Warto również dodać, że monstera jest pnączem, co oznacza, że w środowisku naturalnym pnie się po drzewach. Tak więc aby w naszym domu roślina nie opadała, należy wesprzeć ją palikiem. Dobrze sprawdzi się ten zrobiony z włókien kokosowych.
Czy monsterę można jeść?
Wcześniej wspomnieliśmy, że owoce monstery o smaku bananowo-ananasowym są jadalne. Owszem, jednak kwitnie ona zazwyczaj w środowisku naturalnym. Wystąpienie owoców w Polsce, a więc w klimacie umiarkowanym, jest mało prawdopodobne.
W Meksyku owocostany monstery są prawdziwym przysmakiem, z którego wytwarza się napoje lub wina musujące.
Gdzie kupić monsterę?
Z racji tego, że roślina ta jest coraz bardziej popularna, można znaleźć i zakupić ją w niemal każdym większym sklepie ogrodniczym, kwiaciarni czy markecie budowlanym z działem ogrodowym. Nieraz sprzedawane są także w supermarketach.
Przejdź do galerii zdjęć, aby zobaczyć, jak wygląda przepiękna monstera.
