5 z 15
Smażenie zamrożonego mięsa także nie jest dobrym pomysłem....
fot. 123rf

4. Smażenie zimnego/nierozmrożonego mięsa

Smażenie zamrożonego mięsa także nie jest dobrym pomysłem. Wydaje ci się, że w ten sposób zaoszczędzisz sporo czasu. W rzeczywistości jednak ryzykujesz tym, że mięso usmaży się na zewnątrz, ale w środku będzie ciągle surowe. Ryzykujesz w ten sposób nie tylko niesmacznym obiadem, ale wręcz zatruciem pokarmowym.

6 z 15
Smażenie na zimnym tłuszczu to kolejny sposób na nieudaną...
fot. iStock

5. Smażenie na zimnym oleju

Smażenie na zimnym tłuszczu to kolejny sposób na nieudaną potrawę. A do tego niezdrową. Jeśli wlejesz zimny tłuszcz na zimną patelnię i prawie od razu wrzucisz tam potrawę, bądź pewien, że tłuszcz zamiast pomóc w smażeniu, od razu zostanie wchłonięty w środek dania. W rezultacie twoja potrawa zyska mnóstwo kalorii. Poza tym po chwili smażenia okaże się, że oleju będziesz musiał znów dodać. I tak w kółko.

7 z 15
Niepróbowanie dania na każdym etapie jego gotowania to...
fot. 123rf

6. Niepróbowanie potrawy w trakcie gotowania

Niepróbowanie dania na każdym etapie jego gotowania to popularny błąd wśród osób, którym wydaje się, że przepis jest jedynym wyznacznikiem prowadzącym do dobrego obiadu. Otóż nie. Tak nie jest. Żeby twoi goście, ale również ty sam, czuli satysfakcję po zjedzeniu wspaniałego posiłku, musisz pilnować dania na każdym etapie jego powstawania. Sprawdzaj, czy dodałeś odpowiednią ilość soli, czy zioła dodały już odpowiedniego aromatu lub czy deser jest wystarczająco słodki.

8 z 15
Zaglądanie co chwilę do piekarnika w niczym nie pomoże....
fot. 123rf

7. Ciągłe zaglądanie do piekarnika

Zaglądanie co chwilę do piekarnika w niczym nie pomoże. Jeśli się niecierpliwisz, zajrzyj do środka, ale wyłącznie przez szybę. Nie wpuszczaj zimnego powietrza do środka ani nie przesuwaj blaszki, na której znajduje się potrawa. Zamiast przyspieszyć, spowolnisz proces przygotowywania posiłku.

Pozostało jeszcze 6 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Nikodem Rozbicki i jego krakowscy fani. Trwa festiwal Mastercard Off Camera

Nikodem Rozbicki i jego krakowscy fani. Trwa festiwal Mastercard Off Camera

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik

Zobacz również

Rekordowa edycja naszej ekologicznej akcji w Centrum Serenada

NASZA AKCJA
Rekordowa edycja naszej ekologicznej akcji w Centrum Serenada

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik