
Napoje kawowe
Choć nazwami "maccchiato" czy "cappuccino" przywołują na myśl kawę, w rzeczywistości zawierają tylko ekstrakt z kawy i wiele szkodliwych dodatków. Można je powszechnie spotkać w szczelnie zamkniętych kubkach na półkach sklepowych.
Oto przykładowy skład:
mleko o zawartości tłuszczu 1,8 % (75 %)
kawa Arabica Starbucks (woda, ekstrakt z kawy) (20 %)
cukier (4,7 %)
aromat karmelowy (zawiera mleko)
regulator kwasowości: węglany potasu
emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych
stabilizatory: karagen, guma guar

Dieta bogata w cukier może prowadzić do otyłości, stanów zapalnych, wysokiego poziomu trójglicerydów, cukru we krwi, ciśnienia krwi. Dodatkowo nadmiar cukru może doprowadzić do stresu oksydacyjnego powodującego przyspieszone starzenie się skóry.

Według lekarzy i dietetyków picie naturalnej kawy, bez dodatków, w ilościach nieprzekraczających trzech filiżanek dziennie, może przynieść pozytywne skutki dla naszego zdrowia.