Najgroźniejsze wirusy i bakterie. One są śmiertelnie groźne!
Cholera.
Cholera zabija szybko. W jej przypadku nie ma mowy o ciągnącym się długo i postępującym osłabieniu organizmu. Zakażona osoba czuje się początkowo całkiem dobrze. Ale wystarczy pół dnia, żeby cholera całkowicie opróżniła ciało z płynów, pozostawiając jedynie zasuszone sine zwłoki.
To choroba zakaźna przewodu pokarmowego, której przyczyną jest spożycie pokarmu lub wody skażonej bakterią cholery.
W początkowym okresie zakażenia dominuje biegunka, wymioty, zwykle bez gorączki i bólu brzucha. Stolec ma charakterystyczny wygląd – przypomina wodę po płukaniu ryżu i charakteryzuje się swoistym słodkawym zapachem.
W skrajnie poważnych przypadkach dojść może do śpiączki.
Cholera najbardziej zagraża mieszkańcom Azji oraz Afryki. Na tym obszarze rocznie na cholerę zapada około 2,8 miliona, a umiera na tę około 90 tysięcy spośród nich.