7 z 8
Poprzednie
Następne
Najlepsza gęsina na świętego Marcina. Przepisy na dania z gęsi Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki [PRZEPISY]
Smalec gęsi do chleba
Składniki
20-30 dag gęsiego tłuszczu
1 jabłko
5 dag cebuli
5 dag smalcu
sól
Wykonanie
Tłuszcz gęsi opłukać, obrać z błony, pokroić w drobną kostkę, stopić. Osobno usmażyć na smalcu posiekaną cebulkę. Usmażyć, nie rumieniąc, na jasnozłoty kolor, włożyć obrane starte na tarce o grubych oczkach jabłko, chwilę dusić razem, aż jabłko zmięknie i da się rozetrzeć. Włożyć cebulkę z jabłkiem do tłuszczu z gęsi( skwarki najpierw wybrać) i chwilę smażyć razem. Lekko posolić, dodać sproszkowany majeranek. Ostudzić.
Zobacz koniecznie: Gęsina na świętego Marcina. Dlaczego gęś jest najlepsza właśnie w listopadzie?