https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Najlepszy smak ma kapusta, kiszona w drewnianej beczce

Ewa Tyrpa
Wspólnie pracują od lewej: Zofia Kawaler, Helena Ciężadlik, Zofia Kotula, Grażyna Kowal, Stanisława Szczepaniak
Wspólnie pracują od lewej: Zofia Kawaler, Helena Ciężadlik, Zofia Kotula, Grażyna Kowal, Stanisława Szczepaniak Fot. ŚDS
Po oczyszczeniu główki kapusty i wycięciu głąba, siekało się ją do drewnianej beczki, mieszczącej nawet 150 kg kiszonki. Co jakiś czas mężczyzna po umyciu nóg i podciągnięciu do góry nogawek kalesonów ją udeptywał. Dodawało się do niej: marchew i przyprawy jak: sól, pieprz, kminek, liść bobkowy.

Tak wspomina zwyczaj kiszenia kapusty w swoim rodzinnym domu Józefa Kolasa. Według podobnego przepisu panie z grupy wsparcia do której należą głównie mamy uczestników zajęć terapeutycznych w Środowiskowym Domu Samopomocy w Skawinie, kisiły kapustę podczas ostatniego spotkania.

- W organizację bardzo zaangażowała się Zofia Kotula - podkreśla Stanisława Szczepaniak, kierowniczka ŚDS-u, gdzie podczas kiszenia kapusty było gwarno i wesoło, a pani Zofia na popitkę przyniosła kiszony barszcz. Każda wykonywała swoje zadaniei świetnie sobie radziła, bo umiejętności wyniosła z domu. Wiadomo, że kapustę nie wystarczy poszatkować i włożyć do beczki. Proces kiszenia wymaga wiedzy i czasu. Józefa Kolasa mówi, że beczkę z kapustą trzeba było przyłożyć drewnianym denkiem i przycisnąć nawet 15-kilogramowym gładkim kamieniem z rzeki.

Najpierw, przez dwa tygodnie beczka musiała stać w kuchni. Codziennie należało ją otwierać i szpikulcem kapustę przebijać az do samego do dna, by odprowadzić z niej gazy.

Wybrane dla Ciebie

Kibice Wisły Kraków mieli bilety na mecz w Rzeszowie. Już ich nie mają i nie kupią…

Kibice Wisły Kraków mieli bilety na mecz w Rzeszowie. Już ich nie mają i nie kupią…

Nawrocki obiecał Polakom ponad 90 mld zł. To bezkres absurdu

TYLKO U NAS
Nawrocki obiecał Polakom ponad 90 mld zł. To bezkres absurdu

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska