5 z 17
Makowiec bakaliowy z jabłkami na kruchym cieście [PRZEPIS]...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Makowiec bakaliowy z jabłkami na kruchym cieście [PRZEPIS]

SKŁADNIKI
Ciasto kruche:
½ kostki margaryny
1,5 szklanki mąki
2 żółtka
1,5 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa:
25 dag maku
60 dag jabłek
15 dag masła
6 jajek
6 łyżek kaszy manny
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
15 dag bakalii (orzechy, rodzynki, kokos)
1 łyżka budyniu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:
2 łyżki margaryny
3 łyżki kakao
3 łyżki wody
3 łyżki cukru
wiórki kokosowe do posypania

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto kruche: Mąkę połączyć z margaryną. Dodać żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę (wym. 25cmx35cm).
2. Masa makowa: Jabłka obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mak zaparzyć. Zmielić dwa razy. Masło rozpuścić, chwilę przestudzić. Do masła dodać mak, żółtka, cukier, cukier waniliowy, kaszę mannę oraz bakalie. Wymieszać. Następnie do masy dodać starte jabłka, budyń i proszek do pieczenia. Połączyć wszystkie składniki. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.
3. Masę wyłożyć na ciasto na blaszce. Wyrównać. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Polewa: Margarynę, kakao, wodę i cukier przełożyć do garnuszka. Gotować 2 minuty, cały czas mieszając. Odstawić do przestudzenia. Gęstą polewę rozsmarować na cieście. Wierzch oprószyć wiórkami kokosowymi.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

6 z 17
Rewelacyjny makowiec z jabłkami. Mokry i ciężki...
fot. Fot. Sylwia Ładyga

Rewelacyjny makowiec z jabłkami. Mokry i ciężki

Składniki na blachę (26×30 cm)
mak ( suchy, nie mielony – 350 g
cukier – 300 g
masło – 240 g
jajka – 9 szt
jabłka – 600 g
budyń śmietankowy – 1 opakowanie
bakalie (orzechy, rodzynki, migdały) – ok. 150 g
olejek do ciast arakowy – 3 łyżki
kasza manna – 8 łyżek
proszek do pieczenia – 3 łyżeczki

Dodatkowo
mleczna czekolada + kokos

Wykonanie
Mak parzymy, mielimy z olejkiem arakowym i posiekanymi bakaliami.
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami.
Dodajemy sparzony mak, kaszę mannę i ubitą na sztywną pianę białka oraz starte na tarce jabłka.
Wszystko razem dokładnie ze sobą mieszamy.
Wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na ok. 55-60 minut.
Dokładnie studzimy, polewamy roztopioną czekoladą i obsypujemy podprażonym kokosem.
Smacznego!
Przepis Sylwii Ładygi

7 z 17
Szarlotka babcina na półkruchym cieście...
fot. Fot. Sylwia Ładyga

Szarlotka babcina na półkruchym cieście

Składniki
400 g mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
opakowanie cukru wanilinowego
4 łyżki mleka
łyżka śmietany kwaśnej 18 proc.
150 g masła

Składniki na nadzienie
2 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
opakowanie cukru wanilinowego
łyżka cynamonu
40 g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie
Nadzienie. Z jabłek usunąć gniazda, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dodać 4 łyżki wody, cukry, cynamon i masło. Na wolnym ogniu dusić do miękkości, mieszając od czasu do czasu.
Pod koniec wsypać mąkę ziemniaczaną, mieszać około minuty i odstawić do przestudzenia.
Ciasto. Mąkę przesiać z proszkiem i cukrami. Dodać jajka, łyżkę śmietany i masło, wyrobić, zagniatać przez ok. 5 minut.
Wyciągnąć na stolnicę oprószoną mąką, przeciąć na 2 części.
Jedną częścią wylepić blachę (25×28) wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć. Podpiec ok. 10 minut w 180 stopniach. Na podpieczone ciasto dać prażone jabłka. Do pozostałego ciasta dodać 4 łyżki mleka (ma zrobić się lejące ) i wyłożyć na nadzienie.
Piec około 30-35 minut, dokładnie wystudzić. Obficie posypać cukrem pudrem.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

8 z 17
Szarlotka z budyniem i jabłkami...
fot. Fot. Sylwia Ładyga

Szarlotka z budyniem i jabłkami

Składniki na blaszkę (24×26)
Ciasto
mąka – 3,5 szklanki
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
śmietana 18% gęsta – 2 łyżki
jajko – 2 sztuki
cukier – 3/4 szklanki
margaryna – 250 g
cukier waniliowy – 1 opakowanie

Składniki na masę
mleko – 750 ml
budyń waniliowy – 2 opakowania
cukier – 5 łyżek
jabłka – 1 kg

Wykonanie
Ciasto. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto (jeśli będzie za bardzo się kleić podsypujemy mąką).
Dzielimy na 2 części, obydwie rozwałkowujemy i jedną układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Masa budyniowa
Z 750 ml mleka odlewamy 1/4 szklanki i dodajemy do niej 2 budynie. Resztę mleka gotujemy z cukrem, a następnie do gorącego wlewamy budynie i gotujemy gładki budyń.
Obieramy jabłka, kroimy w kostkę i układamy na cieście. Zalewamy gorącym budyniem. Przykrywamy drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 45 minut.
Studzimy, posypujemy cukrem pudrem. Zajadamy!
Smacznego!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Pozostało jeszcze 8 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Podczas spaceru po odradzającym się uzdrowisku Żegiestów zebrali trzy worki śmieci

Podczas spaceru po odradzającym się uzdrowisku Żegiestów zebrali trzy worki śmieci

Deweloper rozwija dzielnicę. Powstało już ponad 3600 mieszkań

Deweloper rozwija dzielnicę. Powstało już ponad 3600 mieszkań

Ziemia się sypie, pomnik w bazgrołach. Czy kopiec Wandy doczeka się rewitalizacji?

Ziemia się sypie, pomnik w bazgrołach. Czy kopiec Wandy doczeka się rewitalizacji?

Zobacz również

Aksam po pożarze pracuje już pełną parą. W planach budowa kolejnej dużej hali

Aksam po pożarze pracuje już pełną parą. W planach budowa kolejnej dużej hali

Deweloper rozwija dzielnicę. Powstało już ponad 3600 mieszkań

Deweloper rozwija dzielnicę. Powstało już ponad 3600 mieszkań