Nalewka z winogron, nalewka z gruszek, nalewka z brzoskwiń [PRZEPISY NA NALEWKI]
Nalewka z winogron [przepis]. Zobacz, jak zrobić nalewkę z winogron
Składniki:
1 kg ciemnych winogron
0,5 l spirytusu
0,5 l wódki
500 g cukru
laska wanilii
Przygotowanie:
Owoce obrać, umyć i porozgniatać widelcem. Przełożyć do słoja. Zalać wódką i spirytusem, i pozostawić w możliwie ciepłym i nasłonecznionym miejscu na ok. 5-6 tygodni.
Od czasu do czasu potrząsać lekko słoikiem.
Po tym czasie zlać alkohol do osobnego naczynia i szczelnie zakręcić.
Do winogron dodać przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i cukier. Pozostawić na ok. 5-6 tygodni. Co jakiś czas mieszać delikatnie owoce albo potrząsać słojem.
Kiedy cukier się rozpuści, dodać zlany wcześniej alkohol i pozostawić na miesiąc.
Nalewkę przecedzić, przelać do wyparzonych wcześniej butelek i leżakować przez ok. 4 miesiące w ciemnym i chłodnym miejscu.