Nalewka z aronii, nalewka z żurawiny, pigwówka, orzechówka [PRZEPISY NA NALEWKI]
Nalewka z winogron [przepis]. Zobacz, jak zrobić nalewkę z winogron
Składniki:
1 kg ciemnych winogron
0,5 l spirytusu
0,5 l wódki
500 g cukru
laska wanilii
Przygotowanie:
Owoce obrać, umyć i porozgniatać widelcem. Przełożyć do słoja. Zalać wódką i spirytusem, i pozostawić w możliwie ciepłym i nasłonecznionym miejscu na ok. 5-6 tygodni.
Od czasu do czasu potrząsać lekko słoikiem.
Po tym czasie zlać alkohol do osobnego naczynia i szczelnie zakręcić.
Do winogron dodać przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i cukier. Pozostawić na ok. 5-6 tygodni. Co jakiś czas mieszać delikatnie owoce albo potrząsać słojem.
Kiedy cukier się rozpuści, dodać zlany wcześniej alkohol i pozostawić na miesiąc.
Nalewkę przecedzić, przelać do wyparzonych wcześniej butelek i leżakować przez ok. 4 miesiące w ciemnym i chłodnym miejscu.
Nalewka z brzoskwiń [przepis]. Zobacz, jak zrobić nalewkę z brzoskwiń
Składniki:
2 kg brzoskwiń
1 kg cukru
1 l wódki
250 ml spirytusu
łyżka miodu
Przygotowanie:
Brzoskwinie umyć, usunąć pestki, pokroić na kawałki. Wrzucić do słoja, zasypać cukrem i pozostawić na 2 doby. Można dodać jedną rozłupaną na połowę pestkę, aby uzyskać bardziej wyrazisty smak.
Następnie dolać wódkę, spirytus i miód. Szczelnie zakręcić i pozostawić w możliwie ciepłym i nasłonecznionym miejscu na ok. 3-4 miesiące.
Po tym czasie przecedzić nalewkę przez kilkakrotnie złożoną gazę. Przelać do wyparzonych wcześniej butelek i szczelnie zakręcić.
Leżakować w ciemnym i chłodnym miejscu przez ok. 5 miesięcy.
Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.
Idealnie smakuje podawana w kieliszkach, ale także jako dodatek do ciast (m.in. do nasączania biszkopta) i deserów.
**
Nalewka z gruszek [przepis]. Zobacz, jak zrobić nalewkę z gruszek**
Składniki:
2,5 kg mocno dojrzałych gruszek
1 l spirytusu
0,5 l wody
400 g cukru
2 łyżki miodu
sok z połówki cytryny
2 goździki
Przygotowanie:
Gruszki obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy na kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Do naczynia przelewamy wodę, cukier i goździki. Gotujemy syrop. Studzimy.
Gruszki przekładamy do naczynia, zalewamy je syropem. Po ok. 5 dniach dolewamy miód i spirytus. Pozostawiamy na minimum 6-7 miesięcy w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Od czasu do czasu wstrząsamy lekko słojem, aby składniki się wymieszały.
Następnie nalewkę przecedzamy przez kilkakrotnie złożoną gazę i leżakujemy w szczelnie zamkniętych butelkach przez kolejne 6 miesięcy.
Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.
Jałowcówka [przepis]. Zobacz, jak zrobić nalewkę z jałowca
Składniki:
20 ziaren jałowca
700 ml wódki
3 łyżki cukru
kilka ziaren czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Jałowiec, pieprz, wódkę i cukier umieścić w słoju i zakręcić. Pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 3-4 miesiące.
Odcedzić ziarna pieprzu i jałowca, a następnie nalewkę przelać do wyparzonych wcześniej butelek. Szczelnie zakręcić i pozostawić w chłodnym i zaciemnionym miejscu na kilka miesięcy. Po takim leżakowaniu jałowcówka jest gotowa do spożycia.
Nalewka smakiem bardzo przypomina gin. Można ją podawać samodzielnie w kieliszku albo w drinkach, np. z dodatkiem toniku i lodu oraz cytryny.
Jałowcówka jest też wspaniałym dodatkiem do dań kuchni polskiej. Odrobina wzbogaci smak dziczyzny, bigosu czy fasolki po bretońsku.
Do nalewki można też dodać odrobinę kardamonu albo ziół.
Nalewka z wiśni - wiśniówka [przepis]. Zobacz, jak zrobić nalewkę z wiśni
Składniki:
1 kg wiśni (mogą być mrożone)
0,5 l wody
1 l spirytusu
2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Wiśnie umyć i osuszyć. Połowę wydrylować, a połowę pozostawić z pestkami.
Wkładamy do naczynia warstwami, przysypując szklanką cukru. Pozostawiamy na kilka dni, a następnie dolewamy 500 ml spirytusu i 500 ml przegotowanej wcześniej i ostudzonej wody. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na ok. 3-4 tygodnie.
Odlewamy powstały płyn do osobnego naczynia i zakręcamy. Wiśnie zalewamy natomiast pozostałą częścią spirytusu i pozostawiamy jeszcze na ok. 4 tygodnie w chłodnym miejscu.
Następnie odcedzamy owoce przez gazę, mieszamy płyn z tym zebranym wcześniej i szczelnie zakręcamy w wyparzonych wcześniej butelkach.
Leżakujemy przez około 4 miesiące.
Nalewka z pomarańczy [przepis]. Zobacz, jak zrobić nalewkę z pomarańczy
Składniki:
4 pomarańcze
1 l wódki
200 ml spirytusu
100 ml wody
3/4 szklanki cukru
2 cm korzenia imbiru
Przygotowanie:
Pomarańcze wyszorować gąbką, sparzyć wrzątkiem. Obrać ze skórki (bez białych fragmentów). Wycisnąć sok, z którego oddzielić pestki. Sok i skórki wrzucić do słoja, dolać wódkę i spirytus. Korzeń imbiru obrać, pokroić na cienkie plasterki i dodać do słoja. Pozostawić na kilka dni w chłodnym miejscu.
Wodę zagotować z cukrem (powinien się dokładnie rozpuścić). Ostudzić i dolać do słoja z pozostałymi składnikami. Pozostawić na kilka dni.
Nalewkę przecedzić przez kilkakrotnie złożoną gazę. Przelać do wyparzonych wcześniej butelek i szczelnie zakręcić. Pozostawić do leżakowania przez minimum 2 miesiące.
Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.