![Nalewka z winogron [przepis]. Zobacz, jak zrobić nalewkę z...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/47/35/527a27a862041_o_large.jpg)
Nalewka z winogron [przepis]. Zobacz, jak zrobić nalewkę z winogron
Składniki:
1 kg ciemnych winogron
0,5 l spirytusu
0,5 l wódki
500 g cukru
laska wanilii
Przygotowanie:
Owoce obrać, umyć i porozgniatać widelcem. Przełożyć do słoja. Zalać wódką i spirytusem, i pozostawić w możliwie ciepłym i nasłonecznionym miejscu na ok. 5-6 tygodni.
Od czasu do czasu potrząsać lekko słoikiem.
Po tym czasie zlać alkohol do osobnego naczynia i szczelnie zakręcić.
Do winogron dodać przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i cukier. Pozostawić na ok. 5-6 tygodni. Co jakiś czas mieszać delikatnie owoce albo potrząsać słojem.
Kiedy cukier się rozpuści, dodać zlany wcześniej alkohol i pozostawić na miesiąc.
Nalewkę przecedzić, przelać do wyparzonych wcześniej butelek i leżakować przez ok. 4 miesiące w ciemnym i chłodnym miejscu.
![Nalewka z brzoskwiń [przepis]. Zobacz, jak zrobić nalewkę z...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/ed/6a/527a27d884fea_o_xlarge.jpg)
Nalewka z brzoskwiń [przepis]. Zobacz, jak zrobić nalewkę z brzoskwiń
Składniki:
2 kg brzoskwiń
1 kg cukru
1 l wódki
250 ml spirytusu
łyżka miodu
Przygotowanie:
Brzoskwinie umyć, usunąć pestki, pokroić na kawałki. Wrzucić do słoja, zasypać cukrem i pozostawić na 2 doby. Można dodać jedną rozłupaną na połowę pestkę, aby uzyskać bardziej wyrazisty smak.
Następnie dolać wódkę, spirytus i miód. Szczelnie zakręcić i pozostawić w możliwie ciepłym i nasłonecznionym miejscu na ok. 3-4 miesiące.
Po tym czasie przecedzić nalewkę przez kilkakrotnie złożoną gazę. Przelać do wyparzonych wcześniej butelek i szczelnie zakręcić.
Leżakować w ciemnym i chłodnym miejscu przez ok. 5 miesięcy.
Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.
Idealnie smakuje podawana w kieliszkach, ale także jako dodatek do ciast (m.in. do nasączania biszkopta) i deserów.
![Nalewka z gruszek [przepis]. Zobacz, jak zrobić nalewkę z...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/87/97/527a27c9065b6_o_xlarge.jpg)
Nalewka z gruszek [przepis]. Zobacz, jak zrobić nalewkę z gruszek
Składniki:
2,5 kg mocno dojrzałych gruszek
1 l spirytusu
0,5 l wody
400 g cukru
2 łyżki miodu
sok z połówki cytryny
2 goździki
Przygotowanie:
Gruszki obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy na kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Do naczynia przelewamy wodę, cukier i goździki. Gotujemy syrop. Studzimy.
Gruszki przekładamy do naczynia, zalewamy je syropem. Po ok. 5 dniach dolewamy miód i spirytus. Pozostawiamy na minimum 6-7 miesięcy w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Od czasu do czasu wstrząsamy lekko słojem, aby składniki się wymieszały.
Następnie nalewkę przecedzamy przez kilkakrotnie złożoną gazę i leżakujemy w szczelnie zamkniętych butelkach przez kolejne 6 miesięcy.
Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.
![Jałowcówka [przepis]. Zobacz, jak zrobić nalewkę z jałowca...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/db/10/527a27d1a5555_o_xlarge.jpg)
Jałowcówka [przepis]. Zobacz, jak zrobić nalewkę z jałowca
Składniki:
20 ziaren jałowca
700 ml wódki
3 łyżki cukru
kilka ziaren czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Jałowiec, pieprz, wódkę i cukier umieścić w słoju i zakręcić. Pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 3-4 miesiące.
Odcedzić ziarna pieprzu i jałowca, a następnie nalewkę przelać do wyparzonych wcześniej butelek. Szczelnie zakręcić i pozostawić w chłodnym i zaciemnionym miejscu na kilka miesięcy. Po takim leżakowaniu jałowcówka jest gotowa do spożycia.
Nalewka smakiem bardzo przypomina gin. Można ją podawać samodzielnie w kieliszku albo w drinkach, np. z dodatkiem toniku i lodu oraz cytryny.
Jałowcówka jest też wspaniałym dodatkiem do dań kuchni polskiej. Odrobina wzbogaci smak dziczyzny, bigosu czy fasolki po bretońsku.
Do nalewki można też dodać odrobinę kardamonu albo ziół.