Nalewka z winogron, nalewka z gruszek, nalewka z brzoskwiń [PRZEPISY NA NALEWKI]
Nalewka z brzoskwiń [przepis]. Zobacz, jak zrobić nalewkę z brzoskwiń
Składniki:
2 kg brzoskwiń
1 kg cukru
1 l wódki
250 ml spirytusu
łyżka miodu
Przygotowanie:
Brzoskwinie umyć, usunąć pestki, pokroić na kawałki. Wrzucić do słoja, zasypać cukrem i pozostawić na 2 doby. Można dodać jedną rozłupaną na połowę pestkę, aby uzyskać bardziej wyrazisty smak.
Następnie dolać wódkę, spirytus i miód. Szczelnie zakręcić i pozostawić w możliwie ciepłym i nasłonecznionym miejscu na ok. 3-4 miesiące.
Po tym czasie przecedzić nalewkę przez kilkakrotnie złożoną gazę. Przelać do wyparzonych wcześniej butelek i szczelnie zakręcić.
Leżakować w ciemnym i chłodnym miejscu przez ok. 5 miesięcy.
Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.
Idealnie smakuje podawana w kieliszkach, ale także jako dodatek do ciast (m.in. do nasączania biszkopta) i deserów.