
Elżbieta Panek, SP nr 89 w Krakowie, nauczycielka klas IV-VI
Od 33 lat uczy matematyki. W szkole nr 89 pracuje od 31 lat. Praca z dziećmi daje jej satysfakcję, stara się udowodnić uczniom, że królowa nauk, czyli matematyka, wcale nie jest taka trudna.
Czuje się dobrze w swoim zawodzie, nigdy nie żałowała tego wyboru. Ma dwójkę wnuków, którym poświęca każdą wolną chwilę.

Grażyna Bartosik, Gimnazjum nr 67 w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym nr 2 w Krakowie
Od pięciu lat jest nauczycielką geografii i edukacji dla bezpieczeństwa. Choć ma pracę wymagającą większego wysiłku i zaangażowania - z dziećmi niepełnosprawnymi – to nie zamieniłaby jej na żadną inną.
- Geografia jest dość trudnym przedmiotem, ale staram się ją uatrakcyjnić tak, aby uczniowie nie nudzili się i jak najwięcej zapamiętali – mówi Grażyna Bartosik. Ostatnio na przykład ustawiła na środku klasy piramidę ze styropianu, usiadła na niej, a uczniowie przesuwali ją po całej sali. W ten sposób poznali zjawisko cofania się lodowca.
Pani Grażyna lubi także pracować z bardziej tradycyjnymi pomocami naukowymi: prezentacjami multimedialnymi czy kartami pracy, na których dzieci mają wypisane zadania do rozwiązania. Z pasją uczy także edukacji dla bezpieczeństwa. Mówi, że to zajęcia, które czasem wyglądają bardziej jak hapenningi niż lekcje. Niedawno na boisku przy szkole jej dzieci uczyły się, jak zachować się po wypadku samochodowym.
Z wykształcenia jest geografem i socjologiem, skończyła także pedagogikę specjalną.

Anna Wilk, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Nawojowej
Anna Wilk to nauczycielka z 33-letnim doświadczeniem. W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Nawojowej uczy technologii sporządzania potraw i napojów, podstaw technologii gastronomicznej oraz organizacji i wykonywania usług gastronomicznych.
- Moja babcia była świetną kucharką. Wspólnie przyrządzałyśmy gęsi i kaczki - wspomina Anna Wilk. - Uwielbiałam gotować i świadomie wybrałam „Gastronoma” w Nowym Sączu. Po maturze skorzystałam z propozycji i zostałam, żeby uczyć w mojej szkole.
Przez kolejne lata Anna Wilk uzupełniała wykształcenie zdobywając tytuł magistra. Na swoim koncie ma też wiele kursów zawodowych.
- Gastronomia i sztuka kulinarna ciągle się zmieniają. Trzeba być na czasie, żeby jak najlepiej wyszkolić uczniów - podkreśla Anna Wilk. - Trzeba też umieć zachęcić ich do rozwijania umiejętności. Dlatego bardzo często zapraszam do szkoły specjalistów i mistrzów w danej sztuce kulinarnej, żeby pokazali młodzieży, co może osiągnąć.
Według niej dobry nauczyciel powinien wymagać od ucznia, ale też dawać mu ciepło i zrozumienie.

Karol Dudek, VIII Prywatne Akademickie LO w Krakowie
Naucza chemii od siedmiu lat. - Zawsze chciałem być nauczycielem albo księdzem, padło na to pierwsze - mówi. Pracuje też na UJ na Wydziale Chemii.
Jest prezesem Fundacji „Będzie lepiej” im. ks. Mieczysława Malińskiego, która zajmuje się pomocą dzieciom artystycznie uzdolnionym.