Nie masz pomysłu na obiad? Te dania Cię zaskoczą. Zobacz TOP 10 pomysłów na nietypowe obiady
Koreański kurczak z ryżem i brokułem [PRZEPIS]
Składniki:
2 saszetki ryżu basmati (np. marki Britta)
1 brokuł
200 g piersi z kurczaka
1 szklanka mleka
1 ząbek czosnku drobno posiekanego
1 łyżka startego korzenia imbiru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka wina ryżowego
3/4 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
olej do smażenia
Sos:
2 łyżki jasnego sosu sojowego
3 łyżki ketchupu
3 łyżki wina ryżowego
2 ząbki czosnku starte na tarce
2c m imbiru startego na tarce
2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
3 łyżki miodu
2 łyżeczki oleju sezamowego
szczypta pieprzu
sezam do posypania
Wykonanie
Kurczaka pokroić w paski i wymieszać z mlekiem czosnkiem, imbirem, solą i winem. Odstawić do lodówki na 2h do zamarynowania.
Wszystkie składniki na sos połączyć i podgrzewać w rondelku aż zgęstnieją. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotować brokuł na parze. Z kurczaka odlać mleko, dodać skrobię i dokładnie wymieszać. Smażyć na głębokim oleju. Przełożyć do rondelka z sosem i dokładnie wymieszać. Obsypać prażonym sezamem i podawać z ryżem i brokułami.