
Zobacz TOP 10 pomysłów na nietypowe obiady. Na zdjęciu koreański kurczak z ryżem i brokułem. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Zapiekanka estońska z mięsa, kaszy i kapusty kiszonej
Składniki:
900 g łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
600 g kapusty kiszonej
200 g kaszy jęczmiennej grubej (np. marki Halina)
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
2 cebule posiekane drobno
1 szklanka bulionu lub wody
Wykonanie:
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Mięso przyprawić majerankiem, papryką, solą, pieprzem i usmażyć. Kapustę wymieszać z cebulą.
W naczyniu ułożyć warstwowo kapustę i mięso. Na ostatnią warstwę nałożyć kaszę i całość podlać bulionem lub wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.
![Indyjskie byriani z ryżem i warzywami [PRZEPIS]...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/c4/bf/61950fa4ca71c_o_xlarge.jpg)
Indyjskie byriani z ryżem i warzywami [PRZEPIS]
Składniki:
200 g ryżu basmati Britta
1 czerwona cebula pokrojona w piórka
1 czerwona papryka pokrojona w paski
1 zielona papryka pokrojona w paski
2 średnie ziemniaki obrane i pokrojone w ćwiartki
10 orzechów nerkowca w całości
2 ząbki czosnku starte na tarce
2 cm korzenia imbiru obranego i startego na tarce
2 łyżki jogurtu
1 łyżka posiekanej natki kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka garam masala
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki chili
Przygotowanie:
Ryż należy wypłukać pod bieżącą wodą. I namoczyć przez 20 minut.
Na dużej głębokiej patelni z przykrywką rozgrzewamy olej i smażymy cebulę aż się delikatnie przyrumieni, dodajemy paprykę i ziemniaki, całość smażymy przez minutę. Do biryani dodajemy jogurt czosnek i imbir, smażymy przez kolejną minutę. Dodajmy przyprawy i namoczony ryż. Zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody zasypujemy ziołami, przykrywamy i gotujemy przez 12 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut.
Podajemy posypane kolendrą

Marokańskie pulpeciki z kaszą bulgur i zieloną papryką [PRZEPIS]
Składniki na pulpety
500 g wołowiny mielonej
1 cebula drobno posiekana
jajko
2 łyżeczki kuminu w całości,
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
1 łyżka świeżej posiekanej kolendry
1 łyżka świeżej posiekanej pietruszki
1 łyżka startego imbiru
3 ząbki czosnku drobno posiekane
sól, pieprz
Składniki na sos:
2 puszki krojonych pomidorów
1 cebula drobno posiekaną
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka posiekanej kolendry
1 garść drobnej zielonej papryki
Dodatkowo
200 g kaszy bulgur (np. marki Halina BIO)
zielone papryczki
olej do smażenia
Wykonanie:
Kaszę bulgur gotujemy według instrukcji na opakowaniu
Wszystkie składniki na klopsiki mieszamy ze sobą i formujemy klopsiki. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Na tej samej patelni przygotowujemy sos. Smażymy cebulę z czosnkiem aż się delikatnie zarumieni. Dodajemy pomidory, kumin, paprykę w proszku i sól.
Dodajemy pulpety i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut.
Na osobnej patelni przygotowujemy zielone papryczki. Rozgrzewamy suchą patelnię i smażymy papryczki aż lekko zmiękną i nabiorą koloru. Połowę dodajemy do sosu i dusiły jeszcze 10 minut.