5 z 12
Koreański kurczak z ryżem i brokułem [PRZEPIS]...

Koreański kurczak z ryżem i brokułem [PRZEPIS]

Składniki:
2 saszetki ryżu basmati (np. marki Britta)
1 brokuł
200 g piersi z kurczaka
1 szklanka mleka
1 ząbek czosnku drobno posiekanego
1 łyżka startego korzenia imbiru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka wina ryżowego
3/4 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
olej do smażenia

Sos:
2 łyżki jasnego sosu sojowego
3 łyżki ketchupu
3 łyżki wina ryżowego
2 ząbki czosnku starte na tarce
2c m imbiru startego na tarce
2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
3 łyżki miodu
2 łyżeczki oleju sezamowego
szczypta pieprzu
sezam do posypania

Wykonanie
Kurczaka pokroić w paski i wymieszać z mlekiem czosnkiem, imbirem, solą i winem. Odstawić do lodówki na 2h do zamarynowania.
Wszystkie składniki na sos połączyć i podgrzewać w rondelku aż zgęstnieją. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotować brokuł na parze. Z kurczaka odlać mleko, dodać skrobię i dokładnie wymieszać. Smażyć na głębokim oleju. Przełożyć do rondelka z sosem i dokładnie wymieszać. Obsypać prażonym sezamem i podawać z ryżem i brokułami.

6 z 12
Orientalny kuskus z pieczonym kurczakiem [PRZEPIS]...

Orientalny kuskus z pieczonym kurczakiem [PRZEPIS]

Składniki:
2 ćwiartki z kurczaka
1 opakowanie kaszy kuskus (np. marki Halina BIO)
2 łyżki harissy lub przyprawy do kurczaka
1 ogórek
2 pomidory
1 czerwona cebula
1 pęczek natki pietruszki
1 długa papryczka chilli
1 cytryna
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
sól
oliwa

Wykonanie:
Kurczaka doprawiamy harissą lub przyprawą do kurczaka, solimy i smarujemy oliwą. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Kurczaka pieczemy przez 40 minut.
W misce mieszamy kuskus z solą, kuminem i papryką wędzoną. Zalewamy wrzątkiem tak aby warstwa wody była 1cm powyżej kuskusu. Miskę przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na 15 minut.
Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Natkę siekamy drobno. Kuskus mieszamy z warzywami i natką. Dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny, oliwę, doprawiamy solą.
Podajemy z pieczonym kurczakiem.

7 z 12
Sinangag, czyli smażony ryż z czosnkiem i jajkiem z Filipin...

Sinangag, czyli smażony ryż z czosnkiem i jajkiem z Filipin [PRZEPIS]

Składniki:
2 saszetki ryżu basmati (np. Britta)
8 ząbków czosnku
1 pęczek szczypiorku
2 małe papryczki chilli
2 łyżki octu
4 łyżki oleju
3 jajka
sól i pieprz

Wykonanie:
Ryż gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć czosnek. Powinien być przyrumieniony, ale nie spalony. Czosnek ściągnąć z patelni, pozostawiając tłuszcz ze smażenia.
Dodać na patelnię ryż i smażyć do momentu, aż się delikatnie przyrumieni i zrobi lekko chrupiący. Dodać usmażony czosnek, posolić do smaku.
Na oddzielnej patelni usmażyć jajka. Ryż wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i chilli. Dodać ocet.
Nałożyć jajka i podawać na ciepło.

8 z 12
Klopsiki z czerwonej soczewicy z ratatouille i sosem...

Klopsiki z czerwonej soczewicy z ratatouille i sosem pomidorowym

Składniki:
Klopsiki:

200g czerwonej soczewicy (np. marki Halina)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 opakowanie szpinaku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego majeranku
4 łyżki mąki z ciecierzycy
sól i pieprz
oliwa

Ratatouille:
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 mała cukinia pokrojona w kostkę
1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
1 pomidor pokrojony w kostkę
1 ząbek czosnku drobno posiekany
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka czerwonego octu winnego
suszony tymianek
sól i pieprz
oliwa

Sos pomidorowy:
1 puszka krojonych pomidorów
1 ząbek czosnku drobno posiekany
1 łyżeczka cukru
1 łyżka świeżej posiekanej bazylii
1 łyżka świeżego posiekanego oregano
sól i pieprz
oliwa

Wykonanie:
Soczewice ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę dodać cebulę i smażyć przez 2 minuty, następnie dodać czosnek i szpinak, smażyć przez kolejne 2 minuty aż szpinak zmięknie. Wymieszać wszystkie składniki klopsików. Jeśli masa będzie zbyt luźna dodać więcej mąki. Uformować klopsiki i piec w piekarniku w 180C przez 30 minut.
Rozgrzać oliwę na patelni, dodać paprykę i smażyć przez 1 minutę, następnie dodać cebulę i smażyć kolejną minutę. Dodać cukinię i czosnek i smażyć przez kolejne 2 minuty na koniec dodać pomidory, ocet, natkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Wszystkie składniki sosu, poza ziołami, podgrzać w rondelku i gotować przez 5 minut. Zblendować i dodać zioła
Klopsiki podawać z ratatouille i sosem pomidorowym.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wystawa ikon motoryzacji w Galerii Krakowskiej. Można zobaczyć legendarne pojazdy

Wystawa ikon motoryzacji w Galerii Krakowskiej. Można zobaczyć legendarne pojazdy

Ksiądz z Krakowa pojawił się przy ogłoszeniu papieża Leona XIV. Co o nim wiemy?

Ksiądz z Krakowa pojawił się przy ogłoszeniu papieża Leona XIV. Co o nim wiemy?

Nowy punkt kasowy TPN w Kuźnicach. Koniec z drewnianym domkiem, czas na nowoczesność

Nowy punkt kasowy TPN w Kuźnicach. Koniec z drewnianym domkiem, czas na nowoczesność

Zobacz również

Wystawa ikon motoryzacji w Galerii Krakowskiej. Można zobaczyć legendarne pojazdy

Wystawa ikon motoryzacji w Galerii Krakowskiej. Można zobaczyć legendarne pojazdy

Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie planuje wielkie inwestycje

Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie planuje wielkie inwestycje