9 z 12
Kotleciki z dzikiego ryżu z chutneyem z pomidorów i...

Kotleciki z dzikiego ryżu z chutneyem z pomidorów i czerwonej cebuli [PRZEPIS]

Składniki na kotleciki:
2 saszetki dzikiego ryżu (np. Britta)
1 mała czerwona cebulka
1 mała marchewka
1 ząbek czosnku drobno posiekany
3 duże łyżki bułki tartej
1 jajko
1 łyżka natki pietruszki
sól, pieprz

Składniki na chutney:
250 g czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
700 g pomidorów pokrojonych w kostkę
100 g cukru
50 g octu z czerwonego wina
chili w proszku (opcjonalnie)
1 łyżka oleju

Wykonanie:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją.
Do miski dodać wszystkie składniki na kotleciki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Z masy uformować kotleciki i piec przez 20 minut.
W międzyczasie wrzucić wszystkie składniki sosu na patelnie i smażyć na średnim ogniu aż będzie miał konsystencję dżemu.

10 z 12
Bliskowschodnia mujaddara z sosem jogurtowym...

Bliskowschodnia mujaddara z sosem jogurtowym

Składniki:
2 saszetki mieszanki ziaren z soczewicą (np. MIX Ziaren z ryżem arborio i soczewicami marki Halina)
½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
½ łyżeczki nasion kolendry
¼ łyżeczki kurkumy
¼ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy
2 cebule
100 g mąki
olej

Sos
1 jogurt grecki
1 ogórek
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka posiekanych liści mięty
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy
sól

Wykonanie:
W garnku lub rondlu rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Cebulę kroimy w piórka i obsypujemy mąką. Smażymy partiami na złoto. Po usmażeniu osuszamy na ręczniku kuchennym.
Do suchego garnka wsypujemy kumin i kolendrę, podgrzewamy delikatnie do momentu aż zaczną intensywnie pachnąć. Dodajemy mieszankę ziaren i prażymy przez parę sekund. Dodajemy kurkumę, cynamon, cukier, oliwę, świeżo zmielony pieprz, łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy. Całość zalewamy 500ml wody, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień i zostawiamy na kolejne 15 minut pod przykryciem.
Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, liśćmi mięty, sokiem z cytryny, oliwą oraz ogórkiem startym na tarce. Doprawiamy solą.
Do ugotowanej mujaddary dodajemy połowę smażonej cebuli i mieszamy całość. Podajemy obsypane smażoną cebulą i z sosem jogurtowym.

11 z 12
Lasagne z curry i mlekiem kokosowym [PRZEPIS]...

Lasagne z curry i mlekiem kokosowym [PRZEPIS]

Składniki
1/2 opakowania makaronu Lubella lasagne
300 g mozarelli
bakłażan
duża cukinia
czerwona papryka
2 cebule
3 ząbki czosnku
imbir
1 pęczek kolendry
pomidory krojone
2 puszki mleka kokosowego
olej rzepakowy
3 łyżki masła
4 łyżki curry w proszku
3 łyżki mąki
sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Cebulę i imbir drobno posiekać. Następnie razem z czosnkiem przesmażyć je kilka minut w garnku, z łyżką oleju. Dodać curry, posiekane łodygi kolendry i pomidory. Bakłażana pokroić w dużą kostkę, przesmażyć mocno przez ok. 5-7 min, z kilkoma łyżkami oleju i dodać do sosu pomidorowego. Paprykę i cukinię pokroić w dużą kostkę. Następnie przesmażyć ok. 5 minut na oleju, dodać do niej cukinię, smażyć jeszcze ok. 2 minuty i dodać do sosu. Gotować całość ok. 15 minut.
W międzyczasie przesmażyć masło z mąką przez kilka minut, dolewając mleko kokosowe – ciągle mieszać ubijaczką, aż powstanie lekko gęsty sos. Dodać do smaku, sól, pieprz i curry.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wlać 2 łyżki mleka kokosowego. Ułożyć luźno płaty lasagne, wyłożyć połowę warzyw w sosie pomidorowym, polać kilkoma łyżkami sosu kokosowego, posypać odrobiną startej mozzarelli. Położyć kolejną warstwę makaronu i powtórzyć całość, jak poprzednio. Na trzecią warstwę makaronu nałożyć resztę mleka kokosowego i tartej mozzarelli. Przykryć naczynie folią i piec 35 minut zakryte, a potem odkryć i piec jeszcze ok. 10 minut tak, by ser się przyrumienił.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Nowa Huta w Czterech Smakach. Zobacz zdjęcia z biegu w Przylasku!

Nowa Huta w Czterech Smakach. Zobacz zdjęcia z biegu w Przylasku!

Tragedia w krakowskim akademiku. Odnaleziono dwa ciała

AKTUALIZACJA
Tragedia w krakowskim akademiku. Odnaleziono dwa ciała

Polecamy

Krakowianie uwielbiają tę imprezę. Dziś znów będą tłumy!

Krakowianie uwielbiają tę imprezę. Dziś znów będą tłumy!

Nowa Huta w Czterech Smakach. Zobacz zdjęcia z biegu w Przylasku!

Nowa Huta w Czterech Smakach. Zobacz zdjęcia z biegu w Przylasku!

Krakowianie upominają się o bezcenny przyrodniczo teren w Przegorzałach

Krakowianie upominają się o bezcenny przyrodniczo teren w Przegorzałach