
Żółciak siarkowy
Zazwyczaj bez trzonu, grubomięsisty, przyrośnięty bokiem do drzewa, o średnicy 10–40 cm. Występuje od wiosny do jesieni, głównie na pniach drzew liściastych.
Swoim wyglądem nie zachęca do zbierania, ale jest smaczny. Jeść powinno się jednak tylko młode osobniki. Można je podać panierowane jak kotlety lub po prostu usmażyć na oleju.
Więcej nietypowych grzybów jadalnych znajduje się na kolejnych slajdach

Gołąbki
Gołąbki to jedne z najczęściej występujących grzybów w polskich lasach. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu były bardzo chętnie zbierane. Dziś straciły na swojej popularności, a szkoda.
Niektóre gatunki gołąbków są niesmaczne, ale inne określane są wręcz jako pyszne. Zalicza się do nich gołąbka jadalnego, modro-żółtego czy zielonkawego.
Więcej nietypowych grzybów jadalnych znajduje się na kolejnych slajdach

Płachetka kołpakowata
Kiedy grzyb jest mały, łatwo można go pomylić z borowikiem. Później okazuje się jednak, że płachetka jest o wiele bardziej wiotka, posiada blaszki i charakterystyczny pierścień na nóżce. Kapelusz ma średnicę od 4 do 12 cm.
Często występuje w sąsiedztwie krzaczków borówek. Jest bardzo smacznym grzybem i można ją jeść całkowicie bezpiecznie.
Więcej nietypowych grzybów jadalnych znajduje się na kolejnych slajdach

Polówka wczesna
Pojawia się w pierwszej połowie roku w lasach, ogrodach i na polach. Jego kapelusz osiąga rozmiary do 8 cm.
Często występuje stadnie w trawie lub na szczątkach drewna.
Bezpieczny i jadalny grzyb, choć może mieć gorzkawy posmak.
Więcej nietypowych grzybów jadalnych znajduje się na kolejnych slajdach