
Bataty zapiekane z boczniakami i serem żółtym
Składniki:
5-6 dużych batatów
300 g boczniaków
200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
kilka łyżek oleju do wysmarowanie blachy
łyżka masła
sól, pieprz do smaku (najlepiej grubo mielony)
listki pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Bataty dokładnie umyć i nie obierać. Podgotować w osolonej wodzie 15 min, przekroić na pół, wydrążyć częściowo środki aby zrobić miejsce na farsz. Boczniaki pokroić w grubą kostkę i podgotować 2-3 minuty w osolonej wodzie. Następnie dokładnie odcedzić i podsmażyć na maśle na wolnym ogniu, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z pozostałym miąższem batatów. Farsz ułożyć w wydrążonych batatach.
Z wierzchu posypać grubą warstwą startego sera. Na wysmarowaną olejem blachę ułożyć bataty, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C przez ok. 15 min. Podawać udekorowane listkiem pietruszki.

Trójkąciki z ciasta francuskiego z fetą i szpinakiem
Składniki
gotowe ciasto francuskie
opakowanie sera feta
paczka świeżego szpinaku
czosnek
pieprz
białko do posmarowania
Wykonanie
Umyty i osuszony szpinak podsmażyć na maśle do zmniejszenia objętości, wcisnąć czosnek, wymieszać z fetą i pieprzem. Ciasto francuskie pokroić na dowolnej wielkości kwadraty, nałożyć farsz i zlepić w trójkąty. Wierzch posmarować rozkłóconym białkiem, można posypać kminkiem. Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Makaron lasagne z serkiem wiejskim i szpinakiem
Składniki
1 cebula
250 g makaronu do lasagne
300 g świeżych pieczarek
4 opakowania Serka Wiejskiego (np. OSM Piątnica 200 g)
500 g szpinaku mrożonego lub świeżego
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
100 g sera żółtego
2 łyżki oleju rzepakowego
papryka słodka czerwona, mielona
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażyć na oleju na patelni. Dodać posiekany szpinak, czosnek, sól, pieprz do smaku i całość wymieszać.
Wyłożyć do miseczki Serek Wiejski, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
W średniej wielkości szkle żaroodpornym układać warstwami: szpinak z pieczarkami, serek wiejski, płaty makaronu do lasagne (niegotowane), ponownie szpinak, serek, makaron i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być serek wiejski. Następnie posypać startym serem żółtym, oprószyć delikatnie papryką i odstawić na 20 minut, żeby makaron częściowo wchłonął płyn. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 minut.

Szybka tarta z brokułami
Składniki na ciasto
250 g maki
2 żółtka
1/2 kostki miękkiej margaryny
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18 proc.
Składniki na farsz
1 duży brokuł podzielony na cząstki i wrzucony na wrzątek na 2 minuty
200-250 ml śmietany 18 proc.
3 jajka
sól, pieprz
Wykonanie
Ciasto. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę
Wyłożyć ciasto na formę do tarty, na ciasto ułożyć brokuły i na to wylać wymieszane jajka ze śmietaną, przyprawione solą i pieprzem. Całość można posypać startym żółtym serem. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni, aż całość się zetnie.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Białki