9 z 17
Knedle serowe gospodyń z Nowego Wiśnicza...
fot. Fot. archiwum

Knedle serowe gospodyń z Nowego Wiśnicza

Składniki
75 dag twarogu
15 dag mąki
15 dag kaszy manny
2 jajka
30 dag powideł śliwkowych
5 dag masła
5 dag bułki tartej
5 dag cukru

Wykonanie
Twaróg przepuścić przez maszynkę. Dodać do niego mąkę, kaszę i jajka, zagnieść ciasto. Ukształtować z niego wałek, pokroić na dwucentymetrowe kawałki. Każdy rozgnieść płasko na placuszek, położyć na środek powidło i dokładnie zakleić. Maczając dłonie w mące utoczyć kulki. Gotować w lekko osolonej wodzie 3-5 minut do wypłynięcia knedli. Podawać polane stopionym masłem oraz posypane zrumienioną bułką i cukrem.

10 z 17
Kluski kładzione z jabłkiem, gruszką i cynamonem...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Kluski kładzione z jabłkiem, gruszką i cynamonem

Składniki
1 jajko
1,5 szklanki mąki
3-4 łyżki wody
1 gruszka
1 jabłko
70 g masła
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżki cukru
sól

Wykonanie
Jajko dokładnie wymieszać z wodą i mąką. Ciasto powinno być gęste i bez grudek. Jabłko oraz gruszkę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do ciasta. Wymieszać.
Na gotującą się, osoloną wodę wrzucać łyżką niewielkie porcje ciasta. Gotować 5 minut. Odcedzić i wyłożyć na talerz. Kluski posypać cukrem.
Masło przełożyć do garnuszka i zarumienić. Wymieszać z cynamonem. Masełkiem polać kluski.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

11 z 17
Spaghetti z warzywami w sosie śmietanowo-serowym...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Spaghetti z warzywami w sosie śmietanowo-serowym

Składniki
250 g makaronu spaghetti
1 cukinia
1 papryka czerwona
100 g pomidorków cherry
1 cebula
1 szklanka śmietany 30%
50 g sera żółtego
4 łyżki oliwy
oregano
sól, pieprz

Wykonanie
Makaron spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie.
Cukinię i paprykę pokroić w paski. Cebulę pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych otworach.
Na oliwie zeszklić cebulę. Do cebuli dodać cukinię, paprykę i pomidorki cherry. Smażyć około 10 minut. Warzywa zalać śmietaną i dodać żółty ser. Dusić około 3 minut. Dodać ugotowany makaron spaghetti. Wymieszać i dusić jeszcze przez 2 minuty. Potrawę doprawić do smaku oregano, solą oraz pieprzem.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.

12 z 17
Makaronowe muszle ze szpinakiem i bryndzą...
fot. Fot. Paweł Epler

Makaronowe muszle ze szpinakiem i bryndzą

Składniki
opakowanie makaronu duże muszle
ok. 3 kg pomidorów dobrej jakości
czerwona papryka
2 cebule
5 ząbków czosnku (lub mniej, jeśli ktoś nie lubi)
szklanka bulionu drobiowego
3 pęczki świeżego szpinaku lub dwa opakowania mrożonego
jajko
40 dag bryndzy owczej, kostka fety lub półtłusty twaróg
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
ser do posypania - oscypek, dziugas, inny ulubiony

Wykonanie
Sos. Pomidory obrać ze skóry i pozbawić pestek. Paprykę upiec w piekarniku „na czarno”, wsadzić do miski, miskę przykryć szczelnie folią i po ostudzeniu obrać paprykę ze skóry. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć na nim cebulę i czosnek. Dodać obrane pomidory i bez pestek, obraną paprykę i chwilę poddusić. Po 15 minutach dolać bulion i zmiksować sos blenderem. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i odrobiną cynamonu.
Nadzienie do makaronu. Szpinak przesmażyć na odrobinie oliwy, dodać ząbek czosnku, sól, pieprz i szczyptę gałki. Odstawić do ostudzenia. Dowolny ser zmiksować z solą, pieprzem, jajkiem i jednym ząbkiem czosnku. Dodać szpinak. Można zostawić szpinak w dużych kawałkach lub - tak jak ja - zmiksować wszystko na gładką pastę. Do pasty dodać garść startego sera, którym będziemy posypywać makaron. Wymieszać.
Na dno naczynia do zapiekania wylać sos, tak żeby przykrył dokładnie dno. Surowy makaron nadziać farszem. Makaron ułożyć na sosie. W miejsca między makaronem dolać sos. Foremkę przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec 20 min. Po tym czasie ściągnąć folię, makaron posypać serem i dać jeszcze na 10 minut do pieca. Wyciągnąć i odstawić na 10 minut, żeby lekko przestygło i masa się ściągnęła. Posypać ulubionymi ziołami, szczypiorkiem, rzeżuchą, kiełkami.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga „Lady Kitchen”

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Koniec pięknej kariery. Legenda KS UJ Kraków schodzi z futsalowej sceny

Koniec pięknej kariery. Legenda KS UJ Kraków schodzi z futsalowej sceny

Na szczycie Kasprowego Wierchu modlili się za papieża Franciszka i za młodych ludzi

Na szczycie Kasprowego Wierchu modlili się za papieża Franciszka i za młodych ludzi

Huczne otwarcie nowego sezonu turystycznego na zamku w Rabsztynie

Huczne otwarcie nowego sezonu turystycznego na zamku w Rabsztynie

Zobacz również

Niezwykły nocny spektakl światła i dźwięku z okazji paryskiego jubileuszu

Niezwykły nocny spektakl światła i dźwięku z okazji paryskiego jubileuszu

Kina plenerowe w ramach OFF CAMERA ruszyły! Poznaj program i zobacz zdjęcia

Kina plenerowe w ramach OFF CAMERA ruszyły! Poznaj program i zobacz zdjęcia