5 z 17
Cynamonowe naleśniki z jabłkami...
fot. Fot. Stanisław Romek

Cynamonowe naleśniki z jabłkami

Składniki na 8-10 naleśników:
230 g mąki
230 ml mleka
2 jajka
180 ml wody mineralnej gazowanej
szczypta soli
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cynamonu

Składniki na farsz:
1 kg jabłek
cukier

Dodatkowo
cukier puder do posypania

Wykonanie
Jabłka obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Jabłka wrzucamy do rondelka i dusimy. Gdy jabłka nam lekko zmiękną to możemy dodać trochę cukru do smaku.
Naleśniki. Składniki suche mieszamy razem, a mokre razem. Potem składniki suche dokładnie mieszamy ze składnikami mokrymi na jednolitą masę. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Naleśniki powinny być cienkie i usmażone z obu stron.
Po usmażeniu naleśników na każdy nakładamy jabłka i składamy na pół i jeszcze raz na pół. Po wierzchu posypujemy naleśniki cukrem pudrem. Gotowe!
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga "Kuchenne wariacje".

6 z 17
Placki ziemniaczane z dodatkiem selera...
fot. Fot. 123 RF

Placki ziemniaczane z dodatkiem selera

Składniki
ok. kg ziemniaków
cebula
mąka ziemniaczana (łyżka)
szczypta proszku do pieczenia
2 jajka
seler ze słoika
smalec
sól, pieprz

Wykonanie
Ziemniaki zetrzeć na tarce, cebule pokroić w kostkę, dodać do startych ziemniaków. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i słoiczek selera. Dodać szczyptę proszku do pieczenia, 2 jajka, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na mocno rozgrzanym smalcu, aż będą rumiane i chrupiące. Takie placki są lżejsze i trochę mniej kaloryczne niż placki klasyczne. Mają również ciekawy smak.
Przepis Barbary Stachurskiej

7 z 17
Tradycyjne kopytka...
fot. Fot. Katarzyna Skuta

Tradycyjne kopytka

Składniki
0,5 kg ziemniaków 
ok. 0,5 szklanki mąki pszennej 
małe jajko 
sól

Wykonanie
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę i pozostawić do wystygnięcia. Do wystudzonych ziemniaków wbić jajko, dodać mąkę i wyrobić ciasto. Mąki być może trzeba będzie dodać trochę więcej, ciasto po wyrobieniu nie powinno się lepić do rąk. 
Odrywać kawałki ciasta, ba blacie podsypanym mąką nadać im kształt rulonu, po czym odcinać nożem kawałki ciasta. Na końcu każdy z nich przygnieść widelcem aby powstały prążki. Gotować w osolonym wrzątku ok 2-3 min od wypłynięcia.
Przepis Katarzyny Skuty

8 z 17
Leniwe pierogi...
fot. Fot. Joanna Tokarz

Leniwe pierogi

Składniki
600 g ziemniaków 
400 g białego sera twarogowego 
2 małe jajka 
ok. 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 
sól 
1 łyżka oleju

Wykonanie
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, następnie lekko przestudzić. Przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa wraz z białym serem. Wbić jajka i dodać większą część mąki, pozostawiając odrobinę do podsypywania. Konsystencja ciasta ma być na tyle zwarta, by nie kleiło się do rąk. Nie można jednak przesadzać z ilością mąki, bo kopytka będą zbyt twarde po ugotowaniu.
Ciasto podzielić na mniejsze części, każdą rozwałkować na długi, cienki wałek, lekko spłaszczyć dłonią lub widelcem i nożem odciąć kawałki w kształcie rombów.
W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i oleju, by kopytka się nie sklejały. Wrzucać partiami i delikatnie zamieszać, by nie przywarły do spodu. Po wypłynięciu kopytek na wierzch gotować jeszcze minutę i wyciągnąć łyżką cedzakową. Polać roztopionym masełkiem i posypać cukrem.
Przepis Joanny Tokarz

Pozostało jeszcze 8 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Co za mecz Hutnika! Decydujący gol padł w doliczonym czasie

Co za mecz Hutnika! Decydujący gol padł w doliczonym czasie

Akcja ratownicza w Dunajcu koło Tarnowa. Strażacy wyciągali z wody... byka

Akcja ratownicza w Dunajcu koło Tarnowa. Strażacy wyciągali z wody... byka

Koncert Kwiatu Jabłoni  odbył się w dniu żałoby. Dlaczego nie odwołano imprezy?

Koncert Kwiatu Jabłoni odbył się w dniu żałoby. Dlaczego nie odwołano imprezy?

Zobacz również

Węże, skorpiony i rzadkie rośliny. Miłośnicy egzotyki mogli być usatysfakcjonowani

Węże, skorpiony i rzadkie rośliny. Miłośnicy egzotyki mogli być usatysfakcjonowani

Bolid Politechniki Krakowskiej robi furorę na wielkich targach motoryzacyjnych

Bolid Politechniki Krakowskiej robi furorę na wielkich targach motoryzacyjnych