
Cynamonowe naleśniki z jabłkami
Składniki na 8-10 naleśników:
230 g mąki
230 ml mleka
2 jajka
180 ml wody mineralnej gazowanej
szczypta soli
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cynamonu
Składniki na farsz:
1 kg jabłek
cukier
Dodatkowo
cukier puder do posypania
Wykonanie
Jabłka obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Jabłka wrzucamy do rondelka i dusimy. Gdy jabłka nam lekko zmiękną to możemy dodać trochę cukru do smaku.
Naleśniki. Składniki suche mieszamy razem, a mokre razem. Potem składniki suche dokładnie mieszamy ze składnikami mokrymi na jednolitą masę. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Naleśniki powinny być cienkie i usmażone z obu stron.
Po usmażeniu naleśników na każdy nakładamy jabłka i składamy na pół i jeszcze raz na pół. Po wierzchu posypujemy naleśniki cukrem pudrem. Gotowe!
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga "Kuchenne wariacje".

Placki ziemniaczane z dodatkiem selera
Składniki
ok. kg ziemniaków
cebula
mąka ziemniaczana (łyżka)
szczypta proszku do pieczenia
2 jajka
seler ze słoika
smalec
sól, pieprz
Wykonanie
Ziemniaki zetrzeć na tarce, cebule pokroić w kostkę, dodać do startych ziemniaków. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i słoiczek selera. Dodać szczyptę proszku do pieczenia, 2 jajka, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na mocno rozgrzanym smalcu, aż będą rumiane i chrupiące. Takie placki są lżejsze i trochę mniej kaloryczne niż placki klasyczne. Mają również ciekawy smak.
Przepis Barbary Stachurskiej

Tradycyjne kopytka
Składniki
0,5 kg ziemniaków
ok. 0,5 szklanki mąki pszennej
małe jajko
sól
Wykonanie
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę i pozostawić do wystygnięcia. Do wystudzonych ziemniaków wbić jajko, dodać mąkę i wyrobić ciasto. Mąki być może trzeba będzie dodać trochę więcej, ciasto po wyrobieniu nie powinno się lepić do rąk.
Odrywać kawałki ciasta, ba blacie podsypanym mąką nadać im kształt rulonu, po czym odcinać nożem kawałki ciasta. Na końcu każdy z nich przygnieść widelcem aby powstały prążki. Gotować w osolonym wrzątku ok 2-3 min od wypłynięcia.
Przepis Katarzyny Skuty

Leniwe pierogi
Składniki
600 g ziemniaków
400 g białego sera twarogowego
2 małe jajka
ok. 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
sól
1 łyżka oleju
Wykonanie
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, następnie lekko przestudzić. Przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa wraz z białym serem. Wbić jajka i dodać większą część mąki, pozostawiając odrobinę do podsypywania. Konsystencja ciasta ma być na tyle zwarta, by nie kleiło się do rąk. Nie można jednak przesadzać z ilością mąki, bo kopytka będą zbyt twarde po ugotowaniu.
Ciasto podzielić na mniejsze części, każdą rozwałkować na długi, cienki wałek, lekko spłaszczyć dłonią lub widelcem i nożem odciąć kawałki w kształcie rombów.
W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i oleju, by kopytka się nie sklejały. Wrzucać partiami i delikatnie zamieszać, by nie przywarły do spodu. Po wypłynięciu kopytek na wierzch gotować jeszcze minutę i wyciągnąć łyżką cedzakową. Polać roztopionym masełkiem i posypać cukrem.
Przepis Joanny Tokarz