MKTG SR - pasek na kartach artykułów
8 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Małopolskie fizioły Pauliny Nosek...
fot. Paulina Nosek

Obwarzanki i małdrzyki, czyli TOP 10 małopolskich przysmaków [PRZEPISY CZYTELNIKÓW]

Małopolskie fizioły Pauliny Nosek

Składniki
20 dag fasoli jaś
100 ml miodu pitnego
20 dag wędzonego boczku
2 białe cebule
2 łyżki masła klarowanego
łyżka majeranku
sól i pieprz do smaku
300 ml rosołu
10 dag suszonych śliwek
żeberko wędzone

Wykonanie

Fasolę opłukać zimną wodą, następnie wsypać do garnka i zalać wodą. Pozostawić na dwanaście godzin. Następnego dnia do garnka z fasolą dodać rosół, żeberko oraz miód pitny i gotować do miękkości.
Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na złoty kolor drobno posiekaną cebulę z pokrojonym w kostkę boczkiem. Śliwki pokroić na cztery części i wrzucić na patelnię. Doprawić roztartym w dłoniach majerankiem. Całość przełożyć do fasoli.
Gotować jeszcze około piętnastu minut, aż wszystkie smaki się połączą, doprawić solą i pieprzem.

Zobacz również

Wielkie otwarcie burgerowni "Krowa Mać!" w Ostrowcu Świętokrzyskim [ZDJĘCIA]

Wielkie otwarcie burgerowni "Krowa Mać!" w Ostrowcu Świętokrzyskim [ZDJĘCIA]

Najlepsze MEMY po meczu Polski z Francją na EURO 2024. Zobacz!

Najlepsze MEMY po meczu Polski z Francją na EURO 2024. Zobacz!

Polecamy

Zapierający dech widok na okolice Krakowa. W wakacje Wawel zaprasza na taras baszty

Zapierający dech widok na okolice Krakowa. W wakacje Wawel zaprasza na taras baszty

Pareo plażowe na sezon 2024. Czy w ogóle jeszcze jest modne? Jakie wzory wybrać?

Pareo plażowe na sezon 2024. Czy w ogóle jeszcze jest modne? Jakie wzory wybrać?

W weekend w Bochni kongres medyczny z udziałem najlepszych specjalistów

W weekend w Bochni kongres medyczny z udziałem najlepszych specjalistów