![Małopolskie fizioły Pauliny Nosek...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/bb/2c/5b4cce697ef07_o_large.jpg)
Obwarzanki i małdrzyki, czyli TOP 10 małopolskich przysmaków [PRZEPISY CZYTELNIKÓW]
Małopolskie fizioły Pauliny Nosek
Składniki
20 dag fasoli jaś
100 ml miodu pitnego
20 dag wędzonego boczku
2 białe cebule
2 łyżki masła klarowanego
łyżka majeranku
sól i pieprz do smaku
300 ml rosołu
10 dag suszonych śliwek
żeberko wędzone
Wykonanie
Fasolę opłukać zimną wodą, następnie wsypać do garnka i zalać wodą. Pozostawić na dwanaście godzin. Następnego dnia do garnka z fasolą dodać rosół, żeberko oraz miód pitny i gotować do miękkości.
Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na złoty kolor drobno posiekaną cebulę z pokrojonym w kostkę boczkiem. Śliwki pokroić na cztery części i wrzucić na patelnię. Doprawić roztartym w dłoniach majerankiem. Całość przełożyć do fasoli.
Gotować jeszcze około piętnastu minut, aż wszystkie smaki się połączą, doprawić solą i pieprzem.