Ostatki 2024. Pyszne przekąski na ostatki karnawału. Co podać na śledziówkę? [PRZEPISY]
Muffiny pizzowe z mąki pełnoziarnistej z kabanosem i serem
Składniki na 18 muffinek
400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki lnu mielonego
pół łyżeczki pieprzu czarnego
pół łyżeczki ziół prowansalskich
łyżka suszonej cebuli
szczypta ostrej papryki w proszku
pół łyżeczki soli
200g kabanosów z chili
200g sera wędzonego w kawałku
1-2 szklanki wody
masło do wysmarowania foremek
Wykonanie
Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać proszek do pieczenia, len i przyprawy.
Kabanosy pokroić w cienkie plasterki, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Składniki dodać do miski z mąką i przyprawami. Dolać wodę i całość dokładnie wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, dlatego w razie potrzeby można dolać więcej wody.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Formę na muffiny wysmarować masłem, przełożyć do niej masę, tak aby nie wypełniały całej wysokości formy. Piec ok. 30-40 minut - do suchego patyczka.
Przepis Andżeliki Knop